Немачка министарка одбране Урсула фон дер Лејен критиковала је председника САД Доналда Трампа због његовог односа према НАТО-у и изјавила да је неопходно учинити све како би се Алијанса очувала.

 

 

Како је рекла, шеф беле куће неће моћи да иницира глобалне измене унутар НАТО-а уколико не обезбеди неопходну подршку савезника из Алијансе.

 

„НАТО није ствар бизниса, поверење не можеш купити“, истакла је она.

 

 

Упркос Трамповим тврдњама да је НАТО застарела организација, шефица немачког Министарства одбране тврди да Северноатлантску алијансу чека светла будућност.

 

Према њеном мишљењу, упркос жестоким речима Доналда Трампа о Алијанси, односи између чланица остаће довољно чврсти.

 

Фон дер Лејенова је оценила и да милиони Американаца и Европљана подржавају пријатељске односе и деле заједничке вредности, због чега је ЕУ спремна да учествује у модернизацији НАТО-а и да преузме на себе адекватан део терета.

 

Поред тога, немачка министарка је изразила незадовољство говором америчког председника на инаугурацији, истакавши да је новоизабрани председник користио „жестоке речи“ које би могле да „закаче“ не само међународну заједницу већ и бившег америчког председника Барака Обаму, којег су такође изабрали амерички грађани.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;