Србија неће одустати од гоњења једног од бивших команданата ОВК Рамуша Харадинаја, кога терети за ратне злочине, све док не буде изашао пред неки надлежни суд и одговарао, поручио је руководилац Тужилаштва Србије за ратне злочине Милан Петровић.

 

 

Петровић је додао да не искључује могућност да Харадинај из Француске, где је ухапшен, буде предат новом суду у Хагу, наводећи да са тамошњим специјалним тужиоцем Дејвидом Швендименом српско Тужилаштво за ратне злочине има добру сарадњу.

 

«Ми бисмо у том случају наставили сарадњу са тим судом и њему припомогли да Харадинај одговара за кривична дела која му стављамо на терет. Уколико, ипак, буде испоручен Србији ми ћемо му судити и омугућити му да оствари своју одбрану у пуној мери. Нећемо му на терет стављати ништа више од онога за шта имамо доказе. Имаће у сваком случају поштено и фер суђење», рекао је Петровић за Радио «Дојче Веле».

 

Он је напоменуо да је случај «Харадинај» чисто правни случај који је, што се тиче самих догађаја који су наведени у захтеву Србије, односно молби за екстрадицију, неоптерећен било каквом политичком конотацијом.

 

Петровић није могао да изнесе детаље захтева за изручење, јер су свједоци проглашени посебно осетљивим, и они су у таквој ситуацији да би могла да се наруши тајност истраге.

 

«А могла би да дође у питање и безбедност самих оштећених и сведока који ће се појавити у овом поступку», рекао је Петровић.

 

Он је додао да су прикупљени солидни докази иако «тужилац и истражни органи имају проблем да дођу на лице мјеста извршења злочина, јер је реч о Косову и Метохији, гдје је ограничен приступ правосудним органима Србије».

 

Србија терети Харадинаја да је лично убио најмање 11 особа на Косову и Метохији током рата, а да су у области командовања његове јединице почињени страшни злочини над Србима.

 

 

 

 

 

Тагови: ;