Међусиријски преговори могу довести до резултата и решити сиријски конфликт, написао је на свом Фејсбук профилу Валериј Коровин члан Јавне коморе РФ и политиколог.

 

 

 

 

Он сматра да ће се после одласка администрације бившег председника САД Барака Обаме смањити и мешање САД-а у сиријско питање.

 

«Ако је негде могуће решавање сиријског конфликта то је у Астани јер је ова територија максимално удаљена од америчког утицаја, од одлазеће администрације Обама-Клинтон, и коришћења терориста за свргавање Асадовог режима. Тј. у извесном смислу ово је апсолутно погодна средина за решавање сиријског проблема без америчког мешања»- уверен је Коровин.

 

Експерт наводи да се сиријски конфликт не може решити на нивоу САД-Русија уколико се Москва и Вашингтон крећу у различитим правцима.

 

«Сиријски проблем није могао бити решен у тандему САД-Русија док је Обама био на власти у САД. У принциму овај проблем не може бити решен у тандему САД-Русија. САД и Русија могу да сарађују. Могу, на пример да не ратују, или да закључе обострано корисне трансакције. Али да делују у истом правцу то је немогуће јер су цивилизацијски то два различита цента. Сваки себе сматра добром а другу страну злом, и због тога је искључено стратешко, цивилизацијско, геополитичко и метафизичко деловање у истом правцу. Тако да сарадње може бити али тандема не»- рекао је Коровин.

 

Тагови: ; ;