Систем С-500 је конструисала компанија „Алмаз Антеј“ и има домет од 600 километара. Систем може истовремено да пресретне до десет балистичких и хиперсоничних ракета које се крећу брзином од седам километара у секунди. „Прометеј“ може да погоди мете на надморској висини до 200 километара. Систем може да пресреће авионе и беспилотне летелице, као и да уништи сателите ниске орбите, свемирске уређаје за уништавање и орбитално оружје.

 

 

 

Русија је у процесу стварања интегрисаног националног система противваздушне одбране, за који се очекује да ће постати потпуно оперативан када најновији ракетни систем земља-ваздух С-500 „Прометеј“ уђе у службу, изјавио је генерал-мајор Андреј Чебурин.

 

КОЈА ЈЕ РАЗЛИКА ИЗМЕЂУ С-400 И С-500? ВИДЕО

 

Чебурин, командант дивизије за ракетну одбрану Прве противваздушне армије руских ваздушно-космичких одбрамбених снага, изјавио је за лист „Црвена звезда“ да су активности усмерене на стварање „интегрисаног националног одбрамбеног система 21. века у пуном јеку“.

 

„Овај систем биће завршен када руске оружане снаге добију потпуно нови ракетни систем земља-ваздух С-500 дугог домета и напредне радаре“, објаснио је он.

 

Систем С-500 је тренутно у развоју. Руски војни званичници нису навели када ће ваздушни одбрамбени систем следеће генерације почети да се тестира.

 

Систем С-500 је конструисала компанија „Алмаз Антеј“ и има домет од 600 километара. Систем може истовремено да пресретне до десет балистичких и хиперсоничних ракета које се крећу брзином од седам километара у секунди. „Прометеј“ може да погоди мете на надморској висини до 200 километара.

 

Систем може да пресреће авионе и беспилотне летелице, као и да уништи сателите ниске орбите, свемирске уређаје за уништавање и орбитално оружје.

 

Систем С-500 ће бити велика надоградња на најмодернији систем С-400, који је већ у служби руских оружаних снага.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ;