Овај случај је део низа спорова за које се очекује да ће их против Трампа покренути либералне групе.

 

 

Група, у којој су и бивши правни заступници Беле куће за етичка питања, поднеће тужбу против новог председника САД Доналда Трампа због тога што је дозволио својим компанијама да прихватају уплате страних влада, чиме је прекршио амерички Устав.

 

У тужби, коју ће у Вашингтону поднети група Грађани за одговорност и етику, наводи се да одредбе Устава забрањују уплате Трамповим компанијама, преноси Ројтерс.

 

Страна која подноси тужбу затражиће од суда да забрани Трампу да прихвата такве уплате, рекао је Дипак Гупта, један од адвоката који раде на том случају.

 

Трамп послује са земљама као што су Кина, Индија, Индонезија и Филипини, саопштила је група која тужи новог председника.

 

«Када председник Трамп седне да преговара о трговинским споразумума са тим земљама, амерички народ неће моћи да зна да ли ће он мислити и на свој пословни профит», наводи се у саопштењу.

 

 

Тужба ће бити поднета федералном суду на Менхетну, рекао је Гупта, а међу правним заступницима стране која је подноси биће и Ричард Пејнтер, бивши адвокат за етичка питања у Белој кући за време републиканског председника Џорџа В. Буша.

 

Овај случај је део низа спорова за које се очекује да ће их против Трампа покренути либералне групе, наводи британска агенција.

 

О овој тужби је раније писао «Њујорк тајмс», а том листу је Трампов син Ерик, потпредседник Трампове организације, рекао да је његова компанија предузела више корака него што то закон захтева како би избегла било какве правне проблеме, а један од тих корака је донирање америчком Трезору целокупне добити хотела под Трамповим власништвом која долази од гостију из страних влада.

 

«Ово је чисто узнемиравање ради политичке користи», рекао је Ерик Трамп америчком листу.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;