Предлог закона о ексклузивном статусу украјинског језика има све шансе да прође у украјинском парламенту, сматрају украјински експерти. Ову творевину «ултрарадикалне и полуобразоване публике» укључујући и Блок Петра Порошенка у руском парламенту називају «лингвистичким геноцидом». Ко носи одговорност за овај предлог закона и шта ће се дешавати са руским језиком након његовог усвајања?

 

 

Потпредседник Комитета Савета Федерације за одбрану и безбедност Франц Клинцевич назвао је овај пројекат закона «језичким геноцидом». Овај пројекат који разрађују посланици из неколико фракција укључијући и Блок Петра Порошенка предвиђа тоталну украјинизацију у свим сферама државног и друштвеног живота а такође и у медијима. Документ предвиђа тоталну украинизацији- «мова» треба да постане обавезна и за органе власти и за сферу образовања. Обука на универзитетима треба да се одвија на украјинском језику (дозвољавају се поједине обуке на неком од службених језика Европске уније). Сви културни догађаји морају да буду на украјинском језику. Уколико је породична представа на другом језику морају да постоје титлови на украјински. Тиражи медија на другим језицима не могу бити већи од тиража на украјинском језику. Сектор услуга такође треба да буде на украјинском језику.

 

«Руски језик према овом пројекту потпуно је искључен из сфере јавног живота. У електронским медијима руског језика не може бити уопште док у штампи може бити заступљен са највише 10%. Ако парламент изгласа овај пројекат закона то ће практично значити да он сече грану на којој седи. У том случају поред ДНР и ЛНР појавиће се и друге Народне републике»- изјавио је директор кијевског Центра за политичка истраживања и конфликтологију Михаил Погребински.

 

Истовремено, за покушај увођења вишејезичности у Украјини се предвиђа кривична одговорност.

 

«Национализам је лош саветник»- сматра сенатор Клинцевич, додајући да украјина са овим предлогом закона трајно губи Донбас. Клинцевич напомиње да је у Доњецкој области 93% рускојезичног становништва а у Луганској 89%.

 

 

Подсетимо у Украјини је још увек на снази закон из периода Јануковича по коме се руски језик рачуна као регионални у оним регионима где минимум 10% становништва сматра руски језик родним.

 

 

 

 

 

 

 

 

Тагови: