Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће санкције, које су му увеле Сједињене Америчке Државе (САД), потрајати још неки период, али да очекује да ће се то питање у одређеном времену решити у самим САД. Додик је после састанка са руским амбасадором у БиХ Петром Иванцовом рекао да се «не осећа ни лоше ни угрожено због санкција», оценивши да су санкције «неправедне, да су део спина и покушај обрачуна једног броја људи из бивше америчке администрације с њим, јер није прихватио многе ствари које су хтели да уради».

 

 

Он је додао да «није човек који може да тргује интересима Републике Српске».

 

Додик је рекао да је о санкцијама разговарао и са руским амбасадором, подсетивши да је Министарство спољних послова Русије осудило увођење санкција.

 

Додик је потврдио да ће се у четвртак у Бањалуци састати са хрватским чланом Председништва БиХ и лидером ХДЗ БиХ Драганом Човићем, и с њим разговарати о покретању иницијативе за доношење новог Закона о Уставном суду БиХ.

 

Он сматра да усвајање тог закона треба тражити ултимативно, како би Уставни суд БиХ добио закон по којем ће радити, додавши да очекује да закон о Уставном суду буде и тема сутрашњег састанка владајуће коалиције на нивоу БиХ.

 

Председник РС је позвао опозицију у РС да о овој теми, али и осталим питањима битним за РС, разговарају у било које време.

 

Према његовим речима, Уставни суд БиХ је «политички орган», који наставља да ради на деградацији РС и Срба у целини.

 

У прилог томе, како је нагласио, говори и недавна одлука Уставног суда БиХ, који је одбацио апелацију 30 посланика Народне скупштине РС да се прогласе неважећим сви закони у Федерацији БиХ, јер их је потврдио Дом народа федералног парламента у којем је мање делегата српског народа од броја који је прописан Уставом.

 

 

 

«Новости«

Тагови: ; ; ; ; ;