Бивши председник Хрватске Стјепан Месић извинио се «ако је неког увредио» изјавом о Јасеновцу, којом пориче злочине у том усташком концентрационом логору, а своје речи је објаснио утицајем политичког амбијента 1992, тадашњих ратних околности и утицаја нетачних информација.

 

 

Хина наводи да Месић у саопштењу објашњава да је «снимак настао у Новској током неформалног разговора почетком ратне 1992. док је вршио дужност председника Извршног одбора ХДЗ-а».

 

Истиче и да та изјава «неће умањити његове, у јавности познате, ставове и мишљење о антифашизму».

 

«Наведени догађај свакако није и неће умањити моје ставове и мишљење о антифашизму који су и те како познати јавности, а ако сам пак некога својом несмотреном изјавом увредио, ја му се овим путем извињавам», поручио је Месић.

 

На Јутјубу је освануо снимак  Месићеве изјаве из 1992. године у Новској у којој он каже да је Јасеновац био «радни логор».

 

«Људи су умирали, као што су људи у рату и иначе умирали, од тифуса од дизентерије. Али то су били радни погони. Било је глупо некога научити радити кожу па га након тога убити», рекао је Месић.

 

Савез антифашиста у међувремену се оградио од контраверзне Месићеве изјаве.

 

«Историјске чињенице и сведочења не могу се редизајнирати нити фалсификовати ради дневно-политичких интереса, како би се умањили злочини почињени тоеком режима Независне Државе Хрватске», поручују антифашисти у свом саопштењу.

 

Председник тог савеза Фрањо Хабулин изјавио је раније за Хину да је уверен да ће се Месић огласити о тој теми, а на питање хоће ли антифашисти ускратити гостопримство Месићевом уреду у њиховим просторијама, неодређено је рекао како ће «сести и договорити се».

 

Савез антифаштиста је, наиме, свом почасном председнику уступио простор за кабинет како би Месић наставио да ради и након што је Сабор одлучио да укине финансирање институције бивших председника.

 

Секретар Савеза антифашиста Мирослав Киринчић је за портал Индекс рекао да се Месић још није уселио у нови простор те да чека решавање питања заштите.

 

Индекс подсећа да ово није први пут да бивши хрватски председник релативизује усташке злочине. И 2006. током боравка у Аустралији, Месић је у обраћању тамошњој емиграцији рекао да је фашистичка НДХ била хрватска победа.

 

 

РТС

Тагови: ; ;