„Она ће нас спасити од терориста“: Расте број присталица Марин ле Пен у Француској

Све већи број људи у Француској подржава десничарску политику. Према резултатима недавно спроведене анкете, лидер политичке партије „Национални фронт“ Марин ле Пен има 26 одсто гласова. Још један популарни кандидат међу Французима, Франсоа Фијон, заостаје за ле Пеновом за један до два одсто гласова.  Шта народ Француске очекује од десничарског кандидата? Људи се надају да ће у случају победе Марин ле Пен бити решена мигнтска криза и да ће она заштити народ Француске од терориста.

 

 

Лидер француске политичке партије „Национални фронт“ Марин ле Пен постаје све популарнија што потврђују резултати анкете коју је спровео истраживачки центар Ipsos Sopra Steria. Испитаници су одговарали на питање за кога би гласали, уколико би се прва рунда председничких избора одржала наредног викенда. 26% испитаника је свој глас дало ле Пеновој, 24% – лидеру либерално-конзервативне партије Франсоа Фијону. 19% испитаника је гласало за бившег министра економије Француске Емануела Макрона. 13% гласова је припало једном од председавајућих леве партије, члану Европског парламента Жан Луку Меленшону.

 

Анкета је спроведена почетком јануара, а прво место је, према резултатима, заузела лидер Националног фронта Марин ле Пен. Тим BVA-Salesforce је размотрио осам сценарија без јединог кандидата социјалиста. Према броју могућих кандидата Социјалистичке партије, њих је седам плус још један уколико у председничкој трци учествује Франсоа Бајру.

 

Аналитичари предвиђају да ће ле Пенова у другом кругу имати 25-26% гласова, а Франсоа Фијон за 1-2% мање од ње. Затим, побеђује Фијон који добија око 63% гласова. Социолози су и пре тога прогнозирали да ће у другом кругу гласања бити управо ови учесници, али су тада предвиђали да ће Фијон имати више гласова у првом кругу.

 

 

Нада за Француску

Испитаници су рекли да је Марин ле Пен политичар чији број присталица међу грађанима Француске расте. Саговорници РТ-а су позвали на што хитније решавање мигрантске кризе у Француској и ЕУ у целини. Подсећамо да се Национални фронт још од 1983. године залаже за права Француза на очување своје културе и историје.

 

„Марин ле Пен је свесна да уколико нико не обузда прилив избеглица, пре или касније, они ће преплавити Европу и биће немогуће контролисати их“, рекао је  Жан Мишел Тисеранд. „Ја нисам националиста, али не могу да живим у напетости и страху да ће се терористички напад догодити можда већ сутра.“

 

 

Тисеранд сматра да ће ле Пенова успети да побољша и економску ситуацију у тој земљи. Поред тога, он се нада да ће се лидер Националног фронта бринути и о животној средини.

 

„Мислим да ће успети да од Француске створи лидера у ЕУ. Лично бих волео да видим повећање БДП-а Француске, барем до нивоа пре кризе која се догодила 2007. године – рекао је Жан Мишел. – Постоји још један проблем који ме озбиљно брине, а то је животна средина. На Земљи нас је више од 7 милијарди, а већ смо близу тога да почнемо да се боримо за своју егзистенцију. Из сателитских снимака се јасно види да се све више и више леда топи сваке године. За мање од 100 година, цела Европа може бити под водом ако не почнемо да решавамо питања заштите животне средине – рециклирање, коришћење еко горива итд.. Чини ми се да ће људи попут Доналда Трампа, Владимира Путина и Марин ле Пен, моћи да нађу решење за овај проблем.“

 

 

 

„Нико не жели нове жртве“

Студент Јан Макијас сматра да је Марин ле Пен политичар који тачно зна шта треба Француској, а може да понуди алтернативне начине решавања одређених питања, као што су миграциона криза у Европској унији.

 

„Марин ле Пен је управо супротно од друге жене лидера, Ангеле Меркел. Немачка канцеларка се уопште не брине за безбедност њеног народа, и отворила је врата Европе милионима избеглица са Блиског истока, а да притом није проверила њихове потенцијалне везе са терористичким групама. Зато смо имали терористичке нападе у Паризу 2015. године, у Ници 2016. године и на Божић – у Немачкој. Колико људи је погинуло због политике отворених врата! Није ни чудо што све више људи подржава Марин ле Пен. Нико не жели нове жртве“, рекао је Макијас.

 

 

„Она ће објавити рат терористима“

О искрености и отворености лидера Националног фронта је говорила и грађанка Француске са турским коренима Гајен Селсен. Она сматра да је ле Пенова једини кандидат за председника Француске који ће бити у стању да се бори са „ИД“ („Исламска држава“ – терористичка организација забрањена на територији РФ).

 

„Чини ми се да ће, уколико победи, Марин ле Пен објавити рат „Исламској држави“ и, заједно са Русијом и САД успети да победи терористе. У свету се у последње време догодило толико много крвавих терористичких напада, и мишљења сам да треба да изаберемо жену за нашег лидера. Жене имају саосећање и љубав у крви јер је свака од нас мајка или ће бити мајка у будућности. Ова осећања ће објединити свет“, рекла је Гајен.

 

 

 

 

Коментари: