САД граде највећу војну базу у Сирији

САД граде војну базу надомак града Хасака на североистоку Сирије, 70 километара од границе са Турском и 50 километара од границе са Ираком, објавио је портал „Басњус“, који аналитичари повезују са председником Ирачког Курдистана Месудом Барзанијем.

 

 

Према подацима овог медија, САД су већ пребациле у базу око 800 војника. На тај начин Вашингтон евентуално планира да подржи Сиријске демократске снаге, које учествују у ослобађању Раке и Дејр ел Зора.

 

Извор у Сиријским демократским снагама, који је желео да остане анониман, потврдио је Спутњику наводе о формирању велике базе у селу Тил Бедер.

 

„Недавно је председник Савета демократске Сирије Илхан Ахмед посетио САД. Након ове посете започела је изградња базе, а у село су стигли амерички војници. То ће бити највећа америчка база на територији Сирије, њен капацитет је 5.000 војника. Такође, на њој ће бити размештени и амерички авиони“, рекао је извор.

 

 

Да су амерички војници присутни у овом делу региона за Спутњик је потврдио и Абдулазис Јунус, представник Сиријских демократских снага задужен за спољнополитичка питања.

 

У том контексту, забринутост изазивају изјаве представника курдске Партије демократског савеза (која чини окосницу Сиријских демократских снага) да Курди неће поштовати одлуке које буду усвојене на преговорима у Астани.

 

„То би могло да доведе до врло непријатних изненађења“ каже за Спутњик бивша посланица у турском парламенту и шефица катедре за међународне односе Универзитета Уфук у Анкари Оја Акгјоненч Мугисудин.

 

„Информације о америчкој бази у региону, који је под контролом курдских снага самоодбране су забрињавајуће. САД су наоружале сиријске курде и на тај начин су јасно ставиле до знања на чијој су страни у сиријском конфликту. Али зашто је то потребно Американцима? Као прво, на тај начин они ће уз помоћ Курда водити индиректан рат у Сирији и Ираку, јер савезници не журе да ставе своје војнике на располагање америчким командантима. Као друго, на тај начин Вашингтон осигурава безбедност Израела, јер региони у којима живе Курди ће се користити као тампон-зона у случају евентуалног напада Ирана“, каже Мугисудин.

 

 

Она сматра да би САД требало да спроводе избалансиранију политику на Блиском истоку.

 

„Стварање нове америчке базе није корак ка помирењу, него, напротив, корак ка новим ратовима“, истиче она.

 

 

 

Извор