Суд за спортску арбитражу (ЦАС) у Лозани одбацио је данас жалбу Фубалског савеза Србије на пријем «Косова» у Европску фудбалску унију (УЕФА), што значи да је национални савез Косова члан европске организације.

 

 

ЦАС је у образложењу навео да је ФССимао разлога да се жали, када је навео да је УЕФА прекршила сопствени статут, односно члан 5.1, који наводи да је за чланство у УЕФА потребно да земља буде независна и да је признају Уједињене Нације. Суд је навео да је тај члан «амбивалентан» и да захтева појашњење.

 

«Када се узме у обзир да у УН не постоји формално признање земаља, комисија ЦАС интерпретирала је члан 5.1 Статута УЕФА да значи да територију на којој се налази фудбалски савез треба да призна као „независну државу“ већина чланова УН. Комисија ЦАС утврдила је да је овај предуслов испуњен када је у питању Фудбалски савез Косова, као и да је такав закључак у складу са вољом коју је исказала већина савеза-чланица Конгреса УЕФА, а то је да прихвате Косово у своје чланство. У складу с тим, жалба ФШ је одбијена», наводи се у образложењу.

 

 

УЕФА је на свом конгресу прошле године примила «Косово» као своју 55. чланицу, са 28 гласова за и 24 против.

 

 

 

«Новости»

Тагови: ; ;