На «Јутјуб» се појавио нови снимак где бивши председник Хрватске Стјепан Месић, током састанка у Новској 1992, године релативизује злочине у Јасеновцу.

 

Стјепан Месић на снимку тврди да је тај логор коришћен не до краја Другог светског рата, него све до 1947. године — што тврде и историјски ревизионисти окупљени на екстремној десници.

 

Он говори и да је то био «радни логор», да су људи послати у Јасеновац тиме били су «практични спасени», јер је долазак у Јасеновац значио да неће бити побијени, већ коришћени као радна снага, наводи портал Индекс.

 

Месић каже и да би у Јасеновац требало довести «светску комисију» која би утврдила «праву истину».

 

«Људи су умирали, као што су људи у рату и иначе умирали, од тифуса од дизентерије. Али то су били радни погони. Било је глупо некога научити да обрађује кожу, па га потом убити», рекао је Месић.

 

 

Он, између осталог, каже и да је председник Југославије Јосип Броз Тито знао да је званична историја логора Јасеновац «фалсификат», да би се добиле веће репарације, а рекао је и да Тито никада није посетио Јасеновац.

 

Први спорни снимак Месића је објављен још крајем 2006. године, док је још био председник Хрватске. Тада је у Аустралији емиграцији позитивно говорио о НДХ, коју је назвао «хрватском победом».

 

По објављивању тог снимка, Месић је у саопштењу ту своју изјаву назвао «тактичким уступком, погрешним и промашеним, онима који су Хрвате у отпору великосрпској политици и четништву као његовом ослонцу настојали да мобилишу на кокетирању с усташтвом».

 

Месић је послије тога, у разним приликама, више пута оштро осуђивао усташки режим и злочине.

 

Такође, Месић се похвално изражавао и о Андрији Артуковићу министру унутрашњих послова злочиначке НДХ, који је 1986. у Југославији осуђен на смрт.

 

 

Тагови: ; ;