Антируске санкције су се показале неефикасним: економија земље показује јасне знаке опоравка, а тржишне празнине које су настале након одласка западних фирми из Русије, попуњене су домаћим  произвођачима, пише колумниста аустријског листа Винер Цајтунг, Ана Штегмајер.

 

 

 

Москва нема намеру да чини једностране уступке у отклањању трговинских баријера, рекао је Сергеј Лавров на састанку са аустријским министром спољних послова, Себастијаном Курцом. Такав категоричан став Кремља, према новинару, сугерише да «рат санкцијама» није завршен у корист Европске уније.

 

Након неколико година рецесије, руска економија још једном показује позитивну динамике развоја.

 

«На санкције је Русија реаговала повећањем домаће производње, посебно у металуршкој и прехрамбеној индустрији. Пољопривредни  сектор  показује рекордни ниво производње, где локалне фирме покривају 100% домаће потражње за живинским месом и 70% потражње за говеђим и свињским месом», наводи се у материјалу.

 

 

Према аутору, успех  политике увоза и извоза може имати позитиван утицај на «самопоштовање» јер је сада постало јасно да «санкције јачају Русију».

 

У закључку Штегмајерова пореди Русију са теретним возом који вози Транссибирском железницом: «Дуго и полако, уз велике тешкоће се помера са места, али када се покрене са мртве тачке, може да достигне веома велике брзине.

 

 

Лола

 

Тагови: ; ;