Више од три четвртине становника Русије (81%) је негативно оценило рад Барака Обаме на крају свог другог мандата, а проценат позитивних одговора је само 9% (за разлику од 56% 2010. године). До ових података се дошло током истраживања руског јавног мњења од стране Истраживачког центра (ВТсИОМ).

 

 

Према анкети, очекивања које Руси имају од Доналда Трампа су висока: 40% руских грађана сматра да су Сједињене Државе добиле доброг (њих 8% сматра –једним од најбољих) лидера. 31% испитаника сматра да је већа вероватноћа да Трамп буде «просечан», а њих 4% — «лош» или «веома лош», шеф државе.

 
Упркос позитивним ставу према новом америчком председнику, предлог за укидање анти-руских санкција у замену за међусобно смањење нуклеарних оружја, већина становника Русије (55%) је одбацило. Са овим предлогом  се слаже 31% (међу присталицама не-парламентарних странака — 45% )

 

Са предлогом да се у циљу побољшања америчко-руских односа изврши испоручивање САД америчког обавештајца Едварда Сновдена, се не слаже још већи проценат Руса: против тога је 71% испитаника, док предлог подржава њих 12%

 

Истраживање је спроведено у периоду од  20-22 јануара 2017. Начин испитивања — телефонским разговором  случајног узорка  фиксних и мобилних бројева 1800 испитаника.

Тагови: ; ;