Др. Бранко Радуловић, један од лидера Демократског фронта и заменик председника Покрета за промене дао је интервју за подгоричку Побједу. Интервју у целини преноси портал ИН4С:

 

Бојкот је потребан, али не и довољан метод заједничког опозиционог дјеловања. Треба много више тога и по садржајности, динамици и принципијелности, да би се извршио демократски притисак који би резултирао првим свеопштим слободним изборима у 2018. години и оптималним моделом наступа на тим изборима – сматра др Бранко Радуловић, један од лидера Демократског фронта и замјеник предсједника Покрета за промјене.

 

 

– Црна Гора је у дубокој кризи, заточена, поларизована и располућена, острашћена често око неприоритетног а анемична око суштинског, хронично обољела од безчашћа и негативних вриједности, без слободних институција и праве елите, са девастираним и потрошеним ресурсима, са поражавајућом социјалном збиљом, ретроградном економском праксом, поприште је за крваве обрачуне криминалних банди, на глобалном плану изгубљена у времену и простору. Питање је само колико ће коштати негативна криминогена транзиција, да ли ће последице бити трајне, или ће Црна Гора, кренути демократским путем, проћи кроз катарзу и одговорност, и временом санирати велике губитаке и заостатак. Историјско питање је, да ли ће Црна Гора постати само територија, или ће се окренути истинским вриједностима и усвојати савремене демократске тековине, оцјењује Радуловић у разговору за Побједу.

 

ПОБЈЕДА: Извините, али многи у Црној Гори – и кључни играчи у међународној заједници – потпуно другачије од Вас виде садашњу Црну Гору…

 

РАДУЛОВИЋ: Тврдим – данас у свијету постоји само интерес, не принципи. Све се може купити, свако има тарифу, само да то није против интереса њихове државе. Једно је унутрашња политика, сасвим друго спољна. То што су у Бундестагу рекли за Ђукановића, много је горе од оног у нашим саопштењима, али интерес је Њемачке да Црна Гора постане чланица НАТО-а и то одлуком у Парламенту. Слично је у другим земљама које сам посјетио.

 

Видите, Трампова побједа је реакција обесправљених. Да ли ће бити и решење и за кога, да ли само за неке слојеве или доминантну већину у САД или ће утицати значајније на креирање правичнијег свјетског поретка – видјећемо. На инагурацији је саопштио да ће почетак промјена бити сјутра.

 

 

ПОБЈЕДА: Да пустимо сад свјетску политику. Зар Вам се не чини да Демократски фронт за акцију, како кажете, свргавања режима, нема подршку значајног дијела опозиције и, условно речено, црногорске елите?

 

РАДУЛОВИЋ: Понављам, овај режим је највеће зло које нам се могло десити. Али, све је у елити, не у народу. Како и када извршити транзицију, зависи од алтернативе и критичне енергије, од компетенције и етичности елите. Црна Гора готово да и нема праву елиту. Све је више квази елите, много титула, мало конкурентног знања, умјесто етике, кукавичлук и полтронство. Погледајте какви су нам универзитети, ко нам је на челу институција, каква је политичка, медијска и цивилна заједница…

 

ПОБЈЕДА: Је ли бојкот парламента једини метод борбе око којег постоји консензус унутар опозиције?

 

РАДУЛОВИЋ: Бојкот је потребан, али не и довољан метод заједничког опозиционог дјеловања. Треба много више тога и по садржајности, динамици и принципијелности, да би се извршио демократски притисак који би резултирао првим свеопштим слободним изборима у 2018. години и оптималним моделом наступа на тим изборима. Што значи само бојкот? Мало или нимало. Да ли ће се промијенити услови избора, неће. Да ли ће бити пријевремених избора, режим је одговорио да неће. Да ли ће се зауставити економски и социјални суноврат, неће. Да ли ће институције бити слободније, неће. Да ли ће политичко-криминалне структуре вратити паре и фабрике, неће. Да ли ће бити неселективне правде, неће. Да ли ће престати ова монструозна убијања, неће…

 

Затим, ова игра и превртљивост око власти у Котору је срамотна, надам се да ће након нове иницијативе СНП-а се завршити. У Будви нова администрација мора показати високу професионалност и доследност. Тамо је много криминалних структура и разних интереса, корупције на свим нивоима, Маровићев клан је само један у низу. Нужна је нулта толеранција према корупцији и Катнића затрпати тужбама; срушити нелегалне објекте који се не могу уклопити у нове планове, због града и као наук.

 

ПОБЈЕДА: Има ли јединства у опозицији око заједничког дјеловања о којем говорите?

 

РАДУЛОВИЋ: У праву сте што понављате питање, јер су избори у Никшићу већ сјутра. Недопустиво је, да неки опозиционари раде „данас једно а сјутра друго“; неки хоће ако ће сви… Све већ виђено, чувена барака, па разни „чистунци“, „грађани“ и „генијалци“, под формом нема нападања не смије се указати на негативности, и парцијални интереси пролазе. Мора бити јасно, да се ми боримо за остваривање фундементалног права, права на слободне изборе. Режим нам их неће дати, ако само бојкотујемо парламент јер су они „погибија“ за њих. Зато протести морају бити основа опозиционог и општенародног синхронизованог дјеловања. Крајње је вријеме да нам се одговори на понуђену платформу и да заједно кренемо у праву акцију до побједе. Народ то чека.

 

ДФ је најбоље што се десило Црној Гори

 

 

 

ПОБЈЕДА: ДФ је већ покушао са протестима, нијесте имали подршку опозиционих колега. Зашто мислите да би сада могло да је буде?

 

РАДУЛОВИЋ: Зато што је ДФ најбоље што се десило на политичкој сцени Црне Горе, било да је у питању мисија, метод, понуђени програми или активности. Мисија помирења је историјска. Метод обједињења антирежимских чинилаца је једино ефикасан. Програми 595 и 707 мјера су супериорни, нуде оптимална и свеобухватна решења. Све смо предвидјели, на све упозоравали, понудили решења, да је неко од њих реализовано, данас би Црна Гора у том сегменту била квалитетна. Произвели смо толико догађаја довољно за један вијек, жртвовали се, прошли и још полазимо голготу. Зато смо у континуитету мета напада режима.

 

ПОБЈЕДА: Чињеница је, међутим, да дио конституената Демократског фронта и даље говоре о враћању под окриље заједничке државе са Србијом, иду на консултације у Москву, траже помоћ од званичног Београда за политичке акције у Црној Гори. Није ли то један од битних узрока што не можете заједно са неким партијама које, попут СДП или ГП УРА, имају сасвим друге програмске принципе?

 

РАДУЛОВИЋ: Није тако. И јавност мора знати: уколико се не прекине ово раздржављење може бити свега са сваке стране. Чињеница је да јача национализам у региону, од хрватског до албанског а и овај наш „вишекапски“ режим покушава да промијени историјски код и генетску структуру Црне Горе. Насилно мијењати склад који је производ великих догађаја и вјекова, погубно је за Црну Гору. Апсурдност оваквог стања се огледа у томе да се и Његош третира кроз примитивне политичке калкулације и болесне умове ове вјештачке, интересне коалиције. Због социјалне бесперспективности и дискриминације егзодус је постао спас за многе. Таква Црна Гора не може опстати, биће то само територија, без становништа у многим дјеловима, са захтјевима за отцепљење појединих дјелова. Трагично, али врло могуће, јер је већ виђено у неким земљама свијета и конфликтним временима. Због тога је опозиционо јединство неопходно, сви за Црну Гору.

 
Када су у питању спољашњи утицаји, ДФ води принципијелну политику, разговарамо са свима а сами одлучујемо о својој политици и независни смо од свих.

 

Референдум о НАТО

 

 

ПОБЈЕДА: ДФ је најавио да ће сам организовати плебисцит о учлањењу у НАТО. Како ће то једна политичка организација организовати народни референдум?

 

РАДУЛОВИЋ: Са правом! Због значаја, комплексности и динамичких промјена војно-безбједоносног стања на глобалном а и регионалном плану, грађани морају одлучити. Питање чланства у НАТО није питање само емоција и прошлости, већ рациа и будућности. Криза у ЕУ је и због безбједности. Трамп тврди да је НАТО застарео, да је претходна администрација произвела ИСИЛ. Русија и САД наговјештавају нове односе. Чланство не значи и економски просперитет. Све су то чињенице које указују да се то питање треба донијети у релаксираној атмосфери и на референдуму.

 

ПОБЈЕДА: Један од услова за повратак опозиције је и судско разрјешење дешавања око планирања терористичких напада 16. октобра…

 

РАДУЛОВИЋ: ДФ тражи судски епоилог! Катнић мора да одговара за велику увреду коју нам је нанио, члан је организоване групе која је извршила удар на слободно изјашњавање грађана, одредио је резултате избора, ставио се у службу заштите интереса шефа режима. Напомињем га да сам ја био највећи заговорник окупљања испред Скупштине, да славимо или штитимо освојену слободу, и то јавно износио.

 

ПОБЈЕДА: Очекујете ли ефекте од најављених мјера Марковићеве Владе?

 

РАДУЛОВИЋ: Не, никакве! Они су чувари стечених привилегија и статуса квази елите, лимитирани персонално и амбјентално. Бавити се последицама и то погрешно и селективно, а не узроцима, реформски, само је наставак промашене економије и пут до веће биједе. Гдје сте професори економије, небило вас!

Тагови: ; ; ;