Додик: Сецесија није примарно питање РС

Датум публикације: 25 01 2017, 18:37

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да примарно питање Републике Српске није сецесија, која је према његовом мишљењу, «наметнута прича из појединих кругова».

 

 

«Ми немамо намеру да се бавимо сецесијом, али исто тако нисмо спремни ћутати на силне злоупотребе на штету Републике Српске», рекао је Додик у разговору са шведским амбасадором у БиХ Андерсом Хагелбергом.

 

Додик је шведског амбасадора упознао и са «апсурдом да је тек 93. одлука Уставног суда изазвала бурне реакције, јер је у питању Република Српска, док у претходне 92. одлуке Уставног суда нема одговорних, што јасно говори о недостатку правне државе», објављено је на сајту Кабинета председника РС.

 

Уставни суд БиХ је у новембру 2015. године прогласио неуставним 9. јануар као Дан РС, али су власти РС 25. септембра прошле године спровеле референдум о Дану РС, упркос привременој мери Уставног суда којом се забрањује одржавање референдума.

 

Додик је рекао Хагелбергу да ће будуће активности РС бити углавном усредсређене на доношење Закона о Уставном суду БиХ и истрајавању на ставу да држављани БиХ буду судије Уставног суда, а не странци.

 

Додик је, како се наводи у саопштењу, рекао да Република Српска није против Европске уније и да се креће тим путем.

 

Додик се захвалио Шведској на досадашњој помоћи и унапређењу сарадње са Републиком Српском на економском и сваком другом плану, посебно истакавши конструктивну улогу Шведске у БиХ.

 

 

НОВОСТИ

 

 

Тагови: ; ;