Нови Председник Молдавије Игор Додон је започео преоријентацију са НАТО према Русији, о чему сведочи и намера да раскине споразум са алијансом о отварању НАТО бироа за везу у Кишињеву који је потписан у новембру прошле године.

 

 

Додон ће у фебруару боравити у Бриселу и има намеру да покрене питање овог споразума јер је и пре него што је био изабран за шефа државе оценио да се ради о настојању да се Молдавија силом увуче у западну војну алијансу.

 

„Још док је Додон био у изборној кампањи, било је јасно да ће он покушати да Молдавију преоријентише према Русији и евроазијском простору, а да ће замрзнути интензивну сарадњу са НАТО и ЕУ. Први корак у том правцу је било смењивање молдавског Министра одбране Анатолија Шаларе који је сматран евроатлантским јастребом. Већ то је био сигнал да се Додон окреће опрезнијој и суздржанијој политици”, каже заменица директора РИСИ Тамара Гузенкова, додајући да се Додон упушта у озбиљан ризик јер се Запад до сада увек светио политичарима који са њим прекину везу или сузе сарадњу.

 

Према њеним речима, Додонов најновији потез је потпуно логичан јер је његова земља уставно прогласила неуталитет, а већина становника је против уласка у НАТО.

 

„До Додона се Молдавија, иако формално неутрална, све више приближавала НАТО. Најавом гашења бироа он тестира реакцију функционера алијансе и шта ће уследити. На његовом путу ће бити озбиљне препреке. Ово што се догађа у Молдавији и Трампов заокрет у САД сличне је природе иако се ради о стварима сасвим различитих размера”, каже она.

 

Додон рачуна да ће се са Москвом договорити о статусу Придњестровља у коме већину становништва чине Руси и Украјинци и спреман је да законски гарантује статус руског језика у Молдавији и његову заступљеност у молдавским школама.

 

Ката

 

Тагови: ; ;