То што су америчке власти затвориле и оптужиле дописника РТ Алекандра Рубинштајна, док је пратио протесте на дан инаугурације Доналда Трампа, је флагрантно кршење новинарске слободе, пише на сајту РТ.

 

 

«Хапшење и накнадне пријаве против нашег дописника Александра Рубинштајна, који је само радио свој посао док је пратио протесте у Вашингтону на Дан инаугурације Доналда Трампа, је апсолутна срамота. Такви акти представљају флагрантно кршење новинарских слобода. Посебно је изненађујуће да се то догодило у земљи која себе представља као лидера слободе штампе у свету», јављено је из пресслужбе РТ, а објављено на сајту канала, уз уверење да ће се хапшење Рубинштајна третирати као незаконито.

 

«РТ користи пуну снагу свог правног тима да подржи нашег новинара и уверени смо да ће детаљна анализа јавног тужиоца САД потврдити да је Александар, који је све време имао новинарску картицу, ухапшен противзаконито», кажу у пресслужби.

 

Вашингтонска полиција је у петак привела Рубинштајна иако је показао новинарску акредитацију. Он је оптужен за другостепено кривично дело (учешће у демонстрацијама). Прелиминарни рочиште по његовом предмету ће се одржати 16 фебруара. Запрећена казна је десет година затвора и новчана казна до 25 000 долара.

 

Истог дана је ухапшен и новинар америчке медијске компаније Vocativ Еван Енџел, који се суочава са истом казном.

 

Ката

 

Тагови: ; ;