Кинески лист Global Times је објавио да је једна од три бригаде опремљене интерконтиненталним балистичким ракетама DF-41 распоређена на североистоку земље у близини границе са Руском Федерацијом и средином реке Амур.

 

DF-41 је тростепена мобилна ракета на тврдо гориво са максималним дометом преко 10 000 км. Има бојеву главу са нуклеарним бомбама са аутономним навођењем на циљ.

 

 

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да Москва појаву тих ракета поред своје државне границе не доживљава као претњу јер су Москва и Пекинг стратешки савезници и на војном и на економском плану. Московски војни експерти и специјалисти за Кину проценили су да је примицање најсавршенијих кинеских ракета Амуру упозорење америчком Председнику Доналду Трампу.

 

„То је за Кинезе уобичајена пракса легализације података војног карактера. Они никада такве ствари не саопштавају официјелно. Некада чак пуштају да оно што убаце у интернет прво објави неко у свету, а онда сами то преносе“, рекао је експерт Центра за анализу стратегија и технологија Василиј Кашин, коментаришући податак да су се фотографије DF-41 код града Дацин појавиле још у децембру.

 

DF-41 је конструисана у кинеској Академији технологија за ракете-носаче. Претпоставља се да носи 10 до 12 нуклеарних блокова бомби и да јој је максимални домет око 14 000 км. Има већи радијус дејства него амерички конкурент — LGM-30 „Минитмен“.

 

Серијска производња је почела 2010 године и данас је у саставу наоружања Другог артиљеријског корпуса Народно-ослободилачке армије Кине.

 

 

„Кинеске интерконтиненталне ракете су намењене Американцима. На североистоку Кине се налази њена 51 ракетна база у којој су се раније налазиле само ракете малог и средње домета DF-21, DF-4 и DF-26. Те ракете су биле довољне за евентуалне ударе по нашим војним центрима на истоку земље. Те ракете су за Русију већа потенцијална опасност од интерконтиненталних“, каже Кашин.

 

Кашин претпоставља је североисточна граница са Русијом изабрана намерно.

 

„Вероватно се ради о намери да се скрати лет DF-41 до територије САД и да се смањи њихова рањивост у случају америчких контраудара. Јер, близина границе са Русијом те ракете штити са севера, па би америчке ракете које би покушале да их униште, морале дуго да лете изнад територије Кине и да долазе са југа или југоистока“, каже он.

 

„САД ће морати да у неколико наредних година потроше стотине милијарди долара на конструкцију и производњу интерконтиненталних балистичких ракета, атомских ракетних подморница и бомбардера нове генерације. Зато ће дизати прашину поводом војних могућности Кине јер ће тако лакше обезбедити те стотине милијарди“, сматра војни експерт и главни уредник магазина „Арсенал Отаџбине“ Виктор Мураховски.

 

„Те ракете нису усмерене против Русије. На то указује и чињеница да су поред Амура. Не треба губити из вида да такве ракете, поред максималног домета, имају и минимални, а он је у случају DF-41, најмање неколико хиљада километара“, уверен је Мураховски.

 

Ката

 

Тагови: ; ; ; ;