Конгрес САД планира да уведе закон «Ограничења прве употребе нуклеарног оружја», који има за циљ да смањи ризик од сукоба са другим земљама. Овај закон ће забранити председнику да први изведе нуклеарни напад без објаве рата.

По мишљењу Конгреса «Прва употреба » је постала критична «сада када председник Доналд Трамп има право да покрене нуклеарни рат у сваком тренутку,» — рекао је један од аутора закона, сенатор-демократа Едвард Маркеи .

 

Политичар је рекао да председник САД има право да први употреби нуклеарно оружје, и према његовим речима, Трамп је поменуо такву могућност у борби против терориста.

 

«Током кризе, у земљи са нуклеарним оружјем, ова политика «прве употребе» значајно повећава ризик од случајне нуклеарне ескалације. Председнику Трампу а ни осталим председницима не би требало да буде дозвољено да користе  нуклеарно оружје, осим у одговору на нуклеарни напад.» — Рекао је Марк.

 

«Конгрес мора деловати на очување глобалне стабилности ограничавајући околности под којима ће САД бити прва земља која користи нуклеарно оружје», — додао је коаутор документа, конгресмен Тед Леј.

 

Конгресмен је такође изразио забринутост због «Ратоборне реторике» Трампа, изречене пре његове инаугурације.

Тагови: ; ;