Након избора Доналда Трампа за председника , свет се пита која држава може заменити САД на позицији  светског лидера, пише Асошиетед Прес.

Нови амерички председник  изазива забринутост међу многим посматрачима на Западу због његовог одбијања да учествује у Транс-Пацифик партнерству и  негативне реторике упућене на рачун НАТО савеза, кога је описао као «застарелу» организацију.

 

Ако САД заиста, према речима сенатора Џона Мекејна, «препушта водећу улогу у Азији, Кини», док се у исто време удаљава од сарадње са ЕУ и НАТО-у,  друге земље могу да искористе прилику да се квалификују за упражњено место водећег светског лидера, наводи се у чланку.

 

Због смањене улоге Сједињених Америчких Држава, на позицију глобалног лидера могу доћи једна од ове три државе: Кина, Русија и Немачка. Свака од ових земаља има своје  предности, истиче аутор чланка.

 

Кина, највише због њене економске снаге. Аутор чланка напомиње да Кина улаже значајна средства у Африци и Латинској Америци, покушавајући да организује алтернативу Транс-Пацифик партнерству.

 

Русија, која поседује значајну војну силу и јача своје присуство на Блиском истоку.

 

Преговори о решењу сиријског сукоба у Астани су  показали да је Вашингтон изгубио моћ да утичу на ситуацију, и да остаје у улози пасивног посматрача. Поред тога, нова америчка администрација планира да сарађује са Русијом у борби против тероризма, која, како аутор очекује, ће подићи Москви  кредибилитет у региону.

 

 

Ипак, Европа као глобални лидер има Немачку — економску «локомотиву» Европске уније.Према аутору, Немачка је у стању да буде лидер Запада ако Сједињене Државе одустану од те улоге. Међутим, изгледи за  победу Ангеле Меркел на изборима у 2017. су веома непредвидљиви и нејасни

Тагови: ; ; ; ;