Представник ОЕБС-а за слободу медија, Дуња Мијатовић је позвала власти САД  да осигурају поштовање уставних и међународних права за  два новинара ухапшених током протеста на дан инаугурације америчког председника Доналда Трампа.

 

Подсетимо полиција Вашингтона је у петак ухапсила дописника ТВ канал РТ Александра Рубинштена, иако је показао новинарску легитимацију. Како је наведено на сајту суда, новинар је оптужен за другостепено кривично дело (учешће у немирима).

 

Прелиминарно рочиште поводом његовог предмета ће се одржати 16. фебруара. Он се суочава са- до 10 година затвора и новчаном казном до 25 хиљада долара. Представница ОЕБС-а је  изразила  забринутост јер  се хапшење новинара догодило у тренутку када су штампа и медији угрожени од стране нове  администрације.

 

Она је подсетила  да право новинара да покрије дешавања на јавним демонстрацијама је гарантовано Првим амандманом америчког устава, као и чланом 19. Међународног акта о грађанским и политичким правима, који су  ратификовале САД.

 

Тагови: ; ;