Амерички председник Доналд Трамп наговестио је да би данас могао да нареди изградњу зида на граници са Мексиком, а наредних дана се очекује да ће да потпише неколико извршних наредби које се односе на имиграцију и безбедност граница.

 

Амерички председник Доналд Трамп наговестио је да би данас могао да нареди изградњу зида на граници са Мексиком, а наредних дана се очекује да ће да потпише неколико извршних наредби које се односе на имиграцију и безбедност граница.

 

– У плану је велики дан за националну безбедност. Међу многим стварима, изградићемо зид – објавио је синоћ Трамп на Твитеру, преноси Би-Би-Си.

 

Изградња 3.218 километара дугог зида дуж границе с Мексиком једно је од главних Трампових обећања током кампање.

 

„Њујорк тајмс“ је објавио да би Трамп ове недеље могао да наложи и забрану издавања виза особама из Сирије и других исламских земаља које су „склоне тероризму“.

 

Ограничења што се тиче имиграције односиће се, како се очекује, на седам афричких и блискоисточних земаља, укључујући Сирију, Јемен и Ирак.

 

Трамп још разматра детаље планова за ограничење доласка избеглица у САД. Садашњи предлог предвиђа најмање четворомесечни прекид прихвата избеглица, као и привремену забрану за људе из неких већински муслиманских земаља, према наводима једног представника организација за јавну политику који прати питања избеглиштва.

 

 

Трамп је у кампањи говорио да ће заоштрити америчку имиграциону политику, укључујући и јачање граничне безбедности и заустављање прилива избеглица.

 

Он се такође залагао за заустављање уласка држављана из муслиманских земаља у САД али је касније изменио став и рекао да ће се концентрисати на контролу оних који долазе из земаља повезаним с тероризмом.

 

Очекује се, између осталог, да ће најавити планове о смањењу финансирања градова који не хапсе или не притварају имигранте који живе илегално у САД, што би могло и да значи милиони долара мање за поједине градске управе.

Очекује се да би могло да буде изузетака за заустављање прилива избеглица за оне који беже од верског гоњења ако је њихова вера мањинска у њиховој земљи. То би могло да се односи на хришћане у већински муслиманским земљама.

 

Такође се очекује да ће зауставити прихват неких избеглица док процес контроле не постане строжи.

 

Дописник Би-Би-Сија (BBC) из Вашингтона пише да је вероватно да ће хуманитарне организације и организације за имиграцију бити огорчене због ових мера.

 

Уредник ББЦ-а за Северну Америку каже да је ове недеље нови амерички председник доносио низ мера везаних за своја најистакнутија изборна обећања.

 

– У понедељак и уторак било је запослење и трговина, а данас гранична безбедност – рекао је он.

 

Блиц

Тагови: ; ; ;