Откако је постављен за високог саветника Беле куће, име Џареда Кушнера, зета председника САД Доналда Трампа, скинуто је са листе организације која прикупља новац за израелску армију, наводе израелски медији.

Име Кушнера, од кога се очекује да игра главну улогу у креирању блискоисточне политике САД у новој администрацији, није више на листи чланова управног одбора Пријатеља израелских одбрамбених снага (ФИДФ), а уклоњено је, како се процењује, због сукоба интереса.

 

То је непрофитна организација са седиштем у Њујорку која прикупља десетине милиона долара годишње за подршку образовним и социјалним програмима у корист израелских војника и њихових породица.

 

Кушнерово име било је на вебсајту ФИДФ-а до пре два дана, а пошто је израелски лист Хаарец поставио питање организацији и портпаролки породице Кушнер о његовом чланству у одбору изненада је нестало.

 

Породична фондација «Чарлса и Серил Кушнер» донирала је 325.000 долара током година тој организацији, судећи по пореским пријавама.

 

Трампов зет, који је Јеврејин, једини је члан породице у управи организације. Обавеза му је да се пет сати недељно бави добротоврним радом.

 

На питање да ли ће и даље бити у управи док је високи саветник председника САД, организација је одговорила да не даје одговоре на молбе о информацијама о донаторима, укључујући и оне који су чланови њене управе.

 

Портпаролка породице Кушнер Риса Хелер није одговорила на молбу да коментарише тај случај.

 

Трамп је сугерисао да ће његов зет играти кључну улогу у покушајима да се посредује склапању мировног споразума између Израелаца и Палестинаца.

 

«Ако он то не може да уради, нико не може», рекао је недавно председник САД.

 

Уколико би остао у управи оргнизације која сакупља новац за израелску армију, Кушнер би компромитовао своју неутралност на таковј позицији, навео је лист Хаарец. 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;