Крипта посвећена Светом кнезу Лазару у спомен Храму Светог Саве на Врачару била је тесна за све поштоваоце и љубитеље српско-руске песме. Они су имали прилике да уживају у солистичком концерту Данке Стојиљковић уз пратњу Уметничког ансамбла Министарства одбране Републике Србије «Станислав Бинички» а под диригентском палицом Павла Медаковића.

 

Концертом у организацији Телевизије «Храм» почела је светосавска недеља у оквиру које су Управа Храма Светог Саве и Телевизија «Храм» припремили богат културно-уметнички програм који ће наредних дана бити одржан у крипти спомен Храма Светог Саве.

 

Концерт је почео уз «Тебе појам» и Руску молитву, а уследиле су руске песме попут «Вечерњи звон», «Плави шал», «Подмосковске вечери», «Рјабињушка» али и српске традиционалне песме «Устани царе Душане», «Играле се делије», «А што ти је мила кћери», «Ово је Србија», преноси Телевизија «Храм». Програм су својим наступима обогатили и Биљана Ђуровић, драмски уметник; Војислав Спасић, тенор Ђорђе Чавић, кантаутор и Вокални ансамбл «Архангели».

 

 

Током деведесетоминутног концерта публика је уз хорско певање и бурне аплаузе поздрављала Данку Стојиљковић и њене госте, а концерту су присуствовале и бројне личности из културног и јавног живота Београда, међу којима је и била и Њено Краљевско Височанство Принцеза Љубица Карађорђевић, која је истакла да је поносна што наша престоница може да се дичи оваквим простором какав је Крипта спомен Храма Светог Саве, у којој се на овако лепим манифестацијама окупља и крепи наш народ.

 

На крају концерта, учеснике и бројну публику поздравио је протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, који је благодарећи Господу изразио радост што је Храм Светог Саве постао место великих сабрања нашег народа, и позвао све присутне да наставе да долазе у Храм и да никад не забораве значај саборности и заједништва који су и нас и братски Руски народ сачували кроз векове.

Тагови: ; ; ;