Немачки лист Дојче веле објавио је анализу немачког Министарства иностраних послова у којој се наводи да су у Србији заустављене реформе и да власт игра на карту национализма.

 

 

«Реформе су заустављене а напредњаци почињу да играју на карту национализма»- наводи се у анализи немачког МИП-а коју објављује Дојче веле. Као негативни примери наводе се Савамала и смене у РТВ-у.

 

«Вучићева реторика се у изборној кампањи (за разлику од пре две године) не концентрише на реформе и приближавање ЕУ, већ се у први план пре свега враћају националистичке и етноцентричне идеје. У Српској напредној странци иначе пре свега државни председник Томислав Николић задовољава религиозно-конзервативни, националистички и део бирача наклоњен Русији“- , стоји у краткој анализи.

 

Наводи се да је немачко Министарство спољних послова забринуто због мањкаве владавине права и широко распрострањене корупције. И на тим пољима су, пише, застале најављене реформе упркос отварању поглавља 23 и 24 у преговорима са ЕУ.

 

„Проблематику посебно осветљава до сада неразјашњени случај Савамале“, о којем се наводи да „полиција није реаговала на позиве грађана“, да су уследили масовни протести на улицама Београда, али да истрага није одмакла.

 

У извештају се додаје да се „демократска опозиција жали на покушаје застрашивања од стране власти као и на пристрасно извештавање медија који зависе од маркетиншких прихода и државних фирми“. „Недуго након изборне победе СНС у Војводини, отпуштен је програмски шеф тамошњем јавног сервиса РТВ и замењено је више уредника. РТВ је пре тога важио за једну од ретких телевизија које избалансирано извештавају“, закључује се у папиру до којег је дошла наша редакција.

 

Овакви интерни извештаји Министарства спољних послова служе за припрему посланицима и државним службеницима, рецимо пред данашњу (среда) седницу Спољнополитичког одбора Бундестага на којој ће главна тема бити Западни Балкан. Таква кратка анализа показује да се у Берлину критички гледа на развој у Србији, иако у јавним наступима водећих политичара за власт у Београду постоје само похвале.

 

 

 

Тагови: ; ;