Белорусија и Србија потписале су данас мапу пута за развој билатералне сарадње у 2017. и 2018. години. Документе су потписали министар антимонополске регулативе и трговине Белорусије Владимир Колтович и министар економије Србије Горан Кнежевић, преноси БЕЛТА.

 

Вучић: Разговарамо са Белорусијом о заштити нашег неба и набавци авиона-ловаца

 

 

 

Мапа пута предвиђа више од 50 догађаја. Земље су се договориле око организовања међудржавне белоруско-српске комисије за трговинско-економску сарадњу која ће се бавити саветима између привредних комора како би се обезбедила лакша, међусобна испорука прехрамбених продуката.

 

Биће настављен и заједнички рад са српским властима на стварању међународног холдинга компоненти за аутомобиле на бази предузеће «Белавтогаз», и «Петар Драпшин». Заједно са властима и МУП Србије наставља се заједничка производња ватрогасних возила за потребе српске стране. Осим тога Белорусија је спремна и да организује набавку производа АД «Могилевлифтмаш», тролејбуса  «МАЗ-ЭТОН». Београду ће бити понуђени белоруски тролејбуси и електробуси.

 

Србија и Белорусија потписале споразум о војно-техничкој сарадњи

 

У плану је и проширење сарадње у области пољопривреде као и науке и технологије, предвиђају се и нови иновативни пројекти.

 

Развој међурегионалне сарадње омогућиће и споразуме о братимљењу белоруских и српских градова (Полоцк и Сремска Митровица, Солигорск и Јагодина, Новополоцк и Крушевац, Жлобин и Смедерево).

 

У области здравства планирана је сарадња у области онкологије, пружање високотехнолошких здравствених услуга грађанима Србије. У Белорусији се разматра и могућност организовања стажирања за стручњаке из Србије, као и регистрације у Србији белоруских лекова као нпр дијететских суплемената.

 

 

Белорусија и Србија ће проширити сарадњу у области природних ресурса, петрохемије, образовања, спорта и туризма. За представнике туристичке организације Србије ће организовати промотивну турнеју у Белорусији и биће позвани да присуствују туристичкој изложби у Минску. Сарадња ће бити успостављена и између голф удружења две земље. За децу и омладину из Белорусије планира се учешће у летњим кошаркашким камповима у Србији. Земље планирају  размену искуства у обуци и преквалификацији кадрова из области туризма и угоститељства.

 

Данас је потписан и пакет споразума у области војно-техничке сарадње, здравства, спорта и туризма, у области међурегионалне сарадње.

 

 

 

Тагови: ;