Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је против обнављања тужбе БиХ против Србије за агресију и геноцид пред Међународним судом правде у Хагу.

 

 

«То треба да буде одбачено. Ако је то унилатерална активност бошњачке стране, онда је то злоупотреба институције. О томе смо упознали и Драгана Човића», рекао је Додик после састанка са хрватским чланом Председништва БиХ и лидера ХДЗ БиХ Човићем, у Бањалуци.

 

Човић је казао да би обнављање тужбе БиХ против Србије вратило ствари уназад и да би то потпуно блокирало функционисање власти у БиХ.

 

Председник РС, који је и лидер СНСД-а, је на конференцији за новинаре рекао да је с Човићем разговарао о Закону о Уставном суду БиХ, додавши да су кључни проблем у тој институцији стране судије.

 

Додик и Човић најавили су да ће о предлогу Закона о Уставном суду БиХ разговарати са председницима осталих политичких странака у БиХ.

 

Додик је даље оценио да власт на нивоу БиХ није функционална, истичући да ХДЗ БиХ и СНСД желе да сва питања решавају кроз дијалог, те да данашњи састанак представника две странке није усмерен против «неког трећег».

 

«СНСД сматра да тренутна власт на нивоу БиХ није фунцкионална у делу који се односи на обавезе према ММФ-у. То не зависи од СНСД-а и ХДЗ-а. Имаћемо застој на реализацији ММФ-ових програма и то нас излаже, не само у РС, новом изазову, а то је са суочавање с ликвидношћу на рачунима», казао је он.

 

Додик је још рекао да постоје проблем и у функционисању Федерације БиХ, наводећи да је највећи проблем непопуњеност клуба делегате Срба у Дому народа парламента Федерације БиХ.

 

Он је истакао да РС остаје при европскм интеграцијама и опредељена да се попуни упитника Европске комисије, али да би могло бити проблема у вези са питањима попут пописа становништва.

 

Говорећи о уласку БиХ у НАТО, Додик је поновио да ће се, када то питање дође на ред, становници РС о томе изјаснити на референдуму.

 

Он је упозорио да би РС могла изаћи из МАП-а (Акциони план за улазак у НАТО) ако се настави са «агресивним» књижењем војне имовине у РС на државу БиХ, као што се то десило пре пар месци са војнимо бјектима у Хан Пијеску.

 

Хрватски члан Председништва БиХ и лидр ХДЗ-а Драган Човић оценио је да је ситуација у БиХ врло сложена, те да је дошло време да нституције БиХ преузу одговорност за стање у земљи, што искључује присуство странаца у тим институцијама и притисак међународне заједнице на доношење одлука у БиХ.

 

«Ово није изборна година, требамо се бавити животним питањима. Наша два заједничка тима су близу решења о заступљености страних судија у Уставном суду БиХ. На исти начин желимо разговарати о свим другим темама», рекао је Човић.

 

Он сматра да би «неке снаге жељеле стално држати стране у конфликтној ситуацији у неким подручјима БиХ», што, како је нагласио, не иде у прилог никоме.

 

«Наша је жеља да до краја године покушамо доћи до кандидатског статуса за ЕУ. Али како се данас понашамо, потпуно заостајемо на том путу», оценио је Човић.

 

Према његовим речима, у БиХ се мора створити амбијент да држава нормално функционише, а да приоритетне теме треба да буду јачање економије и социјалне политике.

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ; ; ; ;