У Литванији премлаћују и убијају људе само због лепе речи о руском лидеру Владимиру Путину.

 

Најпознатија жртва је литвански композитор Томас Добровољскис који је убијен испред бара „Психбарис“ у Виљнусу. Околности злочина су испливале на површину у судском процесу који је у току у Виљнуском окружном суду. Сведок злочина Миндаугас Шулинскас, који је непосредно пре убиства био и сам премлаћен, је дао исказ.

 

 

„Рекао сам у бару да ми се свиђа Путин. Одмах су уследиле претње. Речено ми је да за такве речи могу добити по глави. Нарочито агресивна су била двојица младића. Мене су претукли, а испред самог бара је убијен композитор Добровољскис“, рекао је сведок.

 

„Упитали су ме како ми је име. Рекао сам: Миндаугас. Уследиле су увреде и псовке на руском и претња да ће ми разбити главу. У бару се није ништа догодило, али ме један познаник позвао напоље. Одмах сам видео Добровољскиса како лежи у крви и премлаћеног свог пријатеља Андрјуса Карачјунаса. Кренуо сам у бар да позовем полицију. Тада су на мене навалили и претукли ме“, рекао је током сведочења Шулинскас, тврдећи да је само одреаговао на вређање Путина за суседним столом питањем: „Зашто тако говорите?“.

 

Њега су недељу дана касније пребили скинхеди, уз реченицу: „Ово ти је за Путина“.

 

Карачјунас је у суду рекао да је до трагедије у „Психбарису“ дошло због препирке око Путина. Рекао је да се ни он није сложио са врежањем Путина и да је рекао да ни Литванији не би шкодило да има Председника попут Путина.

 

Претучен је на улици заједно са Добровољскисом уз повике нападача: „Ко је овде још за Путина?!“

 

За убиство Дбровољскиса су оптужени правни консултант Скирмантас Јанкаускас (25), Каролис Поцјунас (23) и Аудрјус Шална (27). Истрага је утврдила да је Поцјунас забио врх кишобрана Добровољскису у око када је већ лежао на земљи.

 

Ката

 

Тагови: ; ;