Председник Србије Томислав Николић изјавио је да се нада да ће Португалија променити став у погледу чланства привремених институција Приштине у Унеску, јер нема разлога да приштинска администрација добије српску баштину на управљање.

«Надамо се, и о томе сам разговарао са португалским министром културе, да можемо да очекујемо промену њиховог става у погледу чланства привремених институција Приштине у Унеску, пошто ни он ни ја не видимо разлога зашто би српску баштину добила на управљање, чување, или већ за шта приштинска администрација», рекао је Николић новинарима у Португалији.

 

Николић је такође навео је да је Португалија признала независност КиМ, а признале су је и многе друге пријатељске земље, са којима Србија и даље сарађује.

 

«Председници влада су се пре овога срели у Давосу и договорили смо убрзану размену посета, долазак привредника из Португалије, нашу презентацију могућности онога што им нудимо, тржишта које нудимо, повољности које им влада даје за инвестирање. Ја мислим да ће сада то све ићи много брже. Пријатељство које они осећају према нама је толико да је Српска православна црква у част посете добила на коришћење њихову цркву, која је под заштитом Унеска», рекао је Николић.

 

Каже и да, иако су португалске «левица» и «десница» подељене, оне имају иста осећања према Србији.

 

«То је Србија заслужила, јер се никада није огрешила о Португалију», рекао је Николић.

 

Извор Вечерње Новости

 

Тагови: ; ;