Неколико највиших службеника Стејт департмента поднело је оставку чиме је нови државни секретар Рекс Тилерсон остао без искусних сарадника.

 

 

Како пише «Вашингтон Пост», они не желе да раде у администрацији новог председника САД Доналда Трампа.

 

Повод за одлазак дугогодишњих дипломата била је припрема отказа Патрику Кенедију, помоћнику свих државних секретара у последњих девет година.

 

Кенеди, који је био активан током транзиције и намеравао је да остане и у Тилерсоновом тиму, дао је отказ када је чуо да се спрема његова смена.

 

Његов пример следило је још троје високих званичника и каријерних дипломата — Џојс Ен Бер, Мишел Бонд и Џенрти Смит који су годинама радили у америчком министарству спољних послова, преноси «Јутарњи лист».

 

Они су заједно са Кенедијем заправо оперативно водили све послове америчке дипломатије, а ако се има у виду да је пре њих отишло још неколико високо позиционираних дипломата, Стејт департмент је остао «обезглављен» у оперативном смислу.

 

«Ово је највећи истовремени одлазак више људи у историји министарства», рекао је Дејвид Вејд, шеф особља Стејт департмента током мандата Џона Керија.

 

 

Танјуг

 

 

Тагови: ; ;