Бивша америчка амбасадор при УН Саманта Пауер процењује да Додик и њему слични опасно греше када рачунају на «Путинове мишиће» јер Русија такву трку у показивању моћи једноставно не може економски издржати.

 

 

Она је рекла да се нада да ће нови амерички председник Доналд Трамп увидети како нема пуно основе да Русију и њеног лидера Владимира Путина повезује с истинским вредностима иза којих деценијама стоји САД и поручила да греше они на Балкану који дугорочно рачунају на Путинову снагу и подршку.

 

У интервјуу сарајевском Дневном авазу, Пауерова, која је у УН заступала интересе САД у председничком мандату Барака Обаме, каже да је очигледно да Путинова Русија планира геостратешки продор на Балкану оценивши да на дуге стазе тај план неће успети, о чему би требало добро да размисле и политичари попут Милорада Додика који се ослањају на Москву у свом деловању.

 

По њеној оцени, Додик и њему слични опасно греше када рачунају на «Путинове мишиће» јер Русија такву трку у показивању моћи једноставно не може економски издржати.

 

«Желела бих да упозорим све те националисте, све оне који планирају једну врсту ексклузивности у владању, оне који високо истичу своју етничку припадност или своју религију рачунајући уз то на Путина и мислећи да се он уздиже и да је он ‘велики вођа’ којег треба подржати, они треба да гледају унапред на економске чињенице и схвате где ће се то кретање завршити. То се неће завршити добро», истакла је Пауерова.

 

 

Пауерова, која има непосредно новинарско искуство с Балкана када је, као извештач са терена пратила ратове на подручју бивше Југославије, оценила је да је наметање америчких санкција Додику због његових сецесионистичких иступа и деловања било потпуно исправно.

 

Додала је да се нада да ће праве процене, засноване на чињеницама, довести до тога да и председник Трамп према Русији заузме реалан став упркос «збуњујућим љубазним изјавама» о Путину.

 

«Чињенице су да је председник Путин убијао своје политичке опоненте, прогањао новинаре, присвојио део Украјине и подржао владу у Сирији која је плином потровала своје људе. Нема дакле пуно тога у Путиновој биографији што промовише америчке интересе или америчке вредности», рекла је Пауерова поручивши да је стога важно да Трамп у односу према Русији наступа начелно, не заборављајући, на пример, «шта је Русија урадила у Сирији».

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ;