Албанци опет не мирују. Војници Македоније албанске народности су поставили на друштвене мреже слику на којој су се сликали на исти начин као њихове колеге из Аустрије и Грчке, пише портал shqiperiaime.al. Зна се да су фотографију направили војници из Велеса, уз текст: „Грчка се љути због двоглавог орла..ово јој је поздрав од македонске армије“.

 

Грчка војска тражи затворске казне за албанске регруте

 

Нема званичних информација да ли је војска Македоније покренула истрагу и да ли то сматра озбиљним безбедносним инцидентом. Македонски војници, који су на друштвеним мрежама објавили своју фотографију са симболом двоглавог орла на грудима, су регрути који још нису положили заклетву, пише сајт mkd.mk.

 

Потпуно другачија реакција је била у Грчкој када су албански војници учинили сличну ствар пре неколико дана у тој земљи. По мишљењу Грка, у питању није реч о изолованом инциденту, већ о нечему што се понавља у Европи свуда где живе Албанци, пишу грчки медији. По њиховом мишљењу, Албанци су смртно погрешили и морају да одговарају за своје поступке с обзиром да припадају једној државној институцији као што су оружане снаге.

 

Фотографија седам грчких војника албанског порекла на којој су на грудима укрстили шаке у облику двоглавог орла, државног симбола Албаније, изазвала је строгу истрагу у грчкој армији и негативне реакције у јавности.

 

Грчке власти су подвргле војнике и њихове командире саслушавању и против њих су покренуте дисциплинске мере, а грчки медији су писали да је двоглави орао симбол албанског иредентизма.

 

 

Према информацијама www.protothema.gr, седморица регрута са слике су из образовног центра Месолонги и требало је да положе заклетву 2 фебруара, а спорна фотографија је снимљена са мобилног телефона Албанца који је посетио војнике. Он је изгледа и поставио фотографију на ФБ.

 

„Можда су се војници шалили, али није уопште није било лепо већ увредљиво. Они су злоупотребили грчко држављанство и искористили право да служе армију у Грчкој. Лоша ствар је што нико не зна да ли они имају грчку свест или барем поштовање према земљи у којој живе и која име је дала шансу у животу. Најгоре је што се они могу окренути против нас и злоупотребити нашу доброту. Ово нам говори да чувамо змију у недрима! Слобода има своје границе, посебно када носите униформу заливену крвљу многих Грка“, грме грчки медији.

 

Надлежни официри наглашавају да су у питању регрути и да ће се целој групи изрећи казне да би се спречили будући покушаји имитирања. Извесно је да ће војници са фотографије бити раздвојени и послати у различите јединице по целој Грчкој, а грчка армијска истрага испитује на који је начин је посетилац могао да снима у касарни и да ли је фотографисао још нешто. Циљ свих ових мера је да се пошаље порука свима да грчка војска не прихвата понашање које се води логиком јаничара и да регрути не смеју да се понашају као да су припадници..албанске војске.

 

 

Македонски надлежни, као својевремено српски, још увек ћуте.

 

Јуче се инцидент поновио на Кипру. Албански војник се сликао са укрштеним рукама.

 

Ката

 

Тагови: ; ;