Више од 2,6 хиљада милитаната  у долини Вади Барада (30-40 км од Дамаска), положили су оружје. Они који су одбили да се врате мирном животу, били су  евакуисани у провинцију Идлиб. Повративши приступ великом водоводу, владине трупе су решиле проблем водоснабдевања Дамаска и других градова. Стручњаци верују да је ослобађање  Вади Барада — први значајан исход разговора у Астани, који су  одржана 23-24 јануара. Какви се резултати могу очекивати у блиској будућности — предвиђа РТ.

 

 

«У долини реке Вади Барада  мештани  су се вратили у нормалан живот. Тренутно, се одвија прва фаза активности на помирењу у овом подручју… Они милитаната који су спремни да реше свој правни статус, попуњавају одреде самоодбране «, — рекао је представник руског Центра за помирење од непријатељских  страна у Сирији, пуковник Александар Блинков.

 

Он је додао да  се неки од побуњеника који нису прихватили предложене услове, крију у планинама и настављају да пуцају на насеља.  Центар за помирење тежи  да убеди побуњенике да прекину  отпор и врате се на мировне преговоре. На уступке  није спремно да око 500 милитаната.

 

 

 

Вади Барада — оаза усред сиријске пустиње, која је пре рата била главна туристичка дестинација. Овај регион је извор воде из које се снабдевају Дамаск и други градови.  Доминација милитаната довела је до сталних прекида у снабдевању водом.  До 2012. године, од  Вади Барада Дамаск је  добијао 300 хиљада кубних метара воде, а сада -. 50 хиљада.

 

 

Ослобођена долина

 

 

Долина је нападнута од стране «Сиријске слободне армије» у фебруару 2012. године. Све наредне године, владине снаге не могу да се боре за тако стратешки важну територију, упркос чињеници да су побуњеници били у енклави.

 

 

Успешан напад на подручје Вади Барада започео је крајем децембра 2016. након коначног ослобађања Алепа.

 

29. децембра проглашено  је примирје у Сирији, чији су били гаранти Руска Федерација, Турска и Иран. Сиријске  власти  су покушале да преговорима са побуњеницима, који  држе долину, издејствују њихово добровољно повлачење. Мишљења  побуњеника су била подељена, а највећи део њих је наставио отпор. До средине јануара сиријски војска и шиитске милиције су заузеле важне висине и неколико села.

 

 

Отприлике у исто време било је извештаја да су «Џабхат Фатах ал-Шам» (раније «Џабхар-ен-Нусра»,  забрањена у Русији — у) И «Архар ал Шам» пристали да почну дијалог, али током преговора је убијен бригадни генерал сиријске војске Ахмед Габдана . Владине трупе су биле  приморане да појачају напад, али је сукоб коначно  решен на миран начин.

 

 

Вади Барада — један од ретких «котлова» (област окружена од стране владиних трупа), који се налази у близини Дамаска и Хомса . У овим енклавама приморане су на  позиционе борбе, десетине хиљада сиријских војника и милиције.
Као резултат тога, владине снаге нису имале снаге за офанзиву на терористе «Исламске државе» ( забрањена у Русији — .), који су се настанили у Палмира и води офанзиву на Деир ез-Зор.
Највећи легло побуњеника  је у провинцији Идлиб —  око половина територије је окупирана од стране милитаната.
Очигледно, је да   највише одржива опција елиминисања «котла» у Идлибу неће бити наставак насилних сукоба него  преговори о  повратку побуњеника  нормалном животу у замену за амнестију.
Дамаск такође може искористити сукобе међу разним групацијама милитаната. Према информацијама бројних аналитичких центара у Идлибу су у току  сукоби између исламистичких група. «Џабхат Фатах ал-Шам» «Џунд ал Акса», «Нур ад Дин» ,који су у сукобу  са «Архар ал-Шам», «Џаиш Ал Ислам», «Фаилак Ал-Шам» и другим групама.

 

«Плодови» Астане

 

Ослобађање долине Вади Барада је био први  овогодишњих успех Дамаска на војном плану. Као и у случају Алепа,  сиријске власт су, уз подршку Центра за помирење комбиновале моћ и дипломатске методе. Конструктивни  разговори су били  довољни да убеде милитанте, са радикалним настројењем,  да напусте положаје које држе.

 

Како стручњаци истичу, позитиван утицај на процес националног помирења је дошао 23-24 јануара током разговора у Астани.  У главном граду Казахстана присуствовали су представници Русије, Турске, Ирана, сиријске владе , наоружаних опозиционих група, као и специјалног изасланика генералног секретара УН, Стефан де Мистура, и амбасадор САД-а у Астани, ЏорџеКрол, који је био присутан као посматрач.
Што се тиче састанка било доста скептицизма, као да се  у Астани, нису окупиле све побуњеничке снаге и побуњеничку делегацију је предводио један од вођа «Џаиш ал-Ислам» Мохаммад Аллоусх. Ова група се залаже за увођење верских закона у Сирији. Ипак, интензивни преговори су довели до резултата.

 

«Након дуге дискусије створен је механизам који ће осигурати да ново примирје, за разлику од претходних, неће бити уништено,» — рекао је за РТ Де Мистура . Он је истакао да је  састанку у Астани, допринео побољшању политичке климе и постао важан увод у рунду преговора у Женеви, која је заказана за 8. фебруар.

 

24. јануара, руска делегација је сиријској опозицији предложила нацрт новог устава. Алуш овај потез Москве назива»доказ поверења»: Поздрављамо чињеницу да се Русија  креће од директне улоге у борбама према улози гаранта који има утицаја на Иран и Сирију. то је позитиван догађај за нас на путу ка регулисању кризе. »

 

 

 

 

Механизам примирја

 

 

Без обзира на недостатк посебних споразума, ослобађање подручја Вади Барада може се сматрати «плодом», «астанског формата .» У главном граду Казахстана покренуто је  питање сукоба сиријске војске и милитаната у селу Аин Фиџи, где се налази резервоар. Један од представника опозиције Осама Абу Зеид наводи потребу за прекид ватре. Према његовим речима, у Аин Фиџи су побуњеници. Међутим Дамаск  инсистира на томе  да град брани терористи «Џабхар Фатах ал-Шам.»

 

«Ми се не боримо против страних држава, не започињемо рат против својих суседа, само покушавамо да се изборимо са терористима који су у нашој земљи.  Ово је реалност.  Ми не говоримо о одступању сиријску војску, говоримо о томе како да се ослободе извори воде и обезбеди вода за седам милиона људи «, — рекао је стални представник Сирије при УН Башар ал-Џафари.

Главни уредник часописа «Проблеми националне стратегије» оријенталисти- Ајдар Куртов сматра да постоји јасна веза између ослобађања Вади Барада и разговора у Астани.

 

«За преговарачки сто у Казахстану  сели су представници оружане опозиције, они су донели одлуку о престанку непријатељстава и наставку примирја.  Сходно томе, они су их наредили да им се повинује се борбене јединице  «, — рекао је он у коментару РТ-у.

 

Према његовим речима, друге групе које настављају да се боре против Башара Ал Асада, нису могле да виде резултате преговора.»Може се претпоставити да су побуњеници почели да извлаче закључке, да су изгледи за наставак војних операција п неизвесни . Али да ли је тај закључак  оличен у коначном преласку из војних операција на политичко решење -још је рано говорити, «- каже Куртс.

 

 

Стручњак верује да ће пут ка миру у Сирији бити дуг, али шема која се примењује на Алепо и Вади Бараду, се  показала као  ефикасна и вероватно ће се примењивати на остатак територије земље која је под контролом побуњеничке власти: «Не смемо заборавити да је у Сириј грађански рат. Стога, питање националног помирења не треба да се реши војним средствима. »

 

«Упркос противречности, Москва, Анкара и Техеран су створили функционални формат. Међутим, коначни успех мирног ослобођења Сирије  зависиће и  од положаја Трампа. Сада нова америчка администрација чека. Ако је прави циљ Вашингтона — да победи ИСИЛ , и помири побуњенике  са владом, онда треба дати зелено светло «- сумирао је Куртс.

 

 

Тагови: