Новинарка, политички аналитичар и директорка Центра за геостратешке студије Драгана Трифковић је у интервјуу за Њуз фронт прокоментарисала наводе приштинских медија који су, позивајући се на извештај тзв. обавештајне службе непризнатог Косова, српску новинарку поставили на чело „мреже руских шпијуна“ активних на Космету.

 

Међу „доказима“ о наводном руском учешћу у тензијама између Београда и Приштине нашао се и снимак интервјуа главног уредника српске редакције Њуз фронта Оксане Сазонове са Драганом Трифковић који је вођен у Београду. Све албанске информације о Драгани Трифковић су «анализа» њеног Фејсбук профила, а главни докази у корист «шпијунаже» су фотографије из Донбаса, Москве и Јужне Осетије, и очигледно, интервју за руску новинску агенцију.

 

 

Међутим, овај апсурни извештај може имати и веома озбиљне последице по људе чија су имена и презимена објављена у албанским медијима, ако се узме у обзир «расположење јавности на „Косову“ које је такво да се проглашење било кога за руског шпијуна може сматрати и као «позив на линч», пише руски аналитичар Јевгениј Крутиков у свом чланку за лист Взгљад. Наводе приштинских медија су слично прокоментарисали и такозвани руски шпијуни, и подсетили јавност на последице објављивања лажних вести. Наиме, 17. марта 2004. године је та иста телевизија РТК саопштила јавности лажну вест о албанским дечацима које су у реци Ибар наводно удавили Срби да би осветили претходно убијеног српског дечака Јовицу Ивића. Све ово се завршило још једним погромом српског становништва и уништавањем православних светиња на Космету.

 

РТК је, овог пута, снимила једночасовну емисију о „руским шпијунима“ , а Драгану Трифковић су означили као шефа руске обавештајне мреже за Балкан.

 

„Поред мене су ту именом и презименом, и фотографијама такође, приказани и споменути и други људи, иначе, јавне личности. Међу њима и пензионисани генерали, пуковници Војске Србије, затим, новинари, јавни делатници, односно, политичари, и највећа опасност је та што смо тиме „таргетирани“. Међу њима има и оних који живе у српским енклавама. А и сами знате колико је антируска хистерија присутна на Западу и какав однос имају Албанци према томе. Тиме смо ми означени као некакав фактор који је везан за Русију, изложени опасности да нас неко због тога повреди. Највећи проблем је за Србе који живе на Космету, рекла је Драгана Трифковић у интервјуу за Њуз фронт.“

 

 

Иако су сви „шпијуни“ по националности Срби, РТК је шпијунску мрежу прогласила руском.

 

„То је у склопу антируске хистерије. Што се тиче албанске стране, треба имати у виду да је за њих победа Доналда Трампа била изузетно непријатно изненађење јер је породица Клинтон везана суштински за тај пројекат стварања независног Косова. За њих је велики проблем то што је та политика изгубила на изборима у САД. Они сада не знају како ће се администрација Доналда Трампа односити према питању Косова…“

 

 

Како је сама Драгана Трифковић рекла, тема је доста комплексна. Албанци још увек не знају став нове америчке администрације по питању Космета, а њихову забринутост доказује изјава Едија Раме који је, док је још трајала предизборна кампања у САД, рекао да ће вероватно доћи до проблема у односима између Америке и Албаније уколико победи Доналд Трамп.

 

Доналд Трамп је победио на изборима, а његова администрација је већ повукла потезе који ће и те како утицати на претходно успостављени светски поредак.

 

Како ту комплексну ситуацију коментарише директорка Центра за геостратешке студије Драгана Трифковић, зашто, по наводима медија, Хашим Тачи тврди да су у возу Београд – Косовска Митровица били наоружани људи, да Србија наоружава Србе на Северу Космета и да то чини по истом сценарију као Русија у Украјини, послушајте у остатку интервјуа.

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;