Колико је босанскохерцеговачка стварност и даље искључива кад је реч о националним «шавовима», показује пример родитеља ученика хрватске националности у подручној школи у Горњој Скакави код Брчког, који не пристају да им децу учи недавно примљена учитељица бошњачке националности.

 

 

 

У писму које су упутили на надлежне адресе у Дистрикту, родитељи подсећају да имају дужно поштовање и апсолутно уважавање према новој учитељици, али сматрају да се њене традиционалне и културне вредности битно разликују од вредности ученика.

 

 

» Ми као родитељи активно учествујемо у низу активности које организујемо заједно са учитељицом нашег разреда, као што су прослава Светога Николе, божићна прослава, ускрсне представе. Све то захтева хришћанско васпитање и хрватску традицију. Хрватски језик, као једно од наших Уставом загарантованих права, доведен је у питање» — истичу родитељи између осталог у писму.

 

Један од родитеља, који је потписник отвореног писма, Анте Илић, чији је осмогодишњи син заједно са осам другара похађао наставу у другом разреду код учитељице Иване, сматра да у овој ситуацији највећи проблем представљају партијски договори.

 

» Ми као родитељи смо из тог договора у потпуности изостављени. Погрешна је перцепција да ми имамо проблем што је нова учитељица Бошњакиња, ми једноставно сматрамо да је Ивана Тузлак боље решење за образовање наше деце.

 

Подршку родитељима дали су и представници брчанског ХДЗ-а, који је део владајуће колације у Дистрикту Брчко. Илија Марић, председник Клуба ове странке у брчанском парламенту, изјавио је да ова странка у потпуности подржава захтеве родитеља.

 

» Овде се ради искључиво о праву деце на образовање на матерњем језику, али и о равноправној сразмери приликом запошљавања у институцијама Дистрикта Брчко» — нагласио је Марић.

 

Председник брчанског парламента Есед Кадић сматра да је Законом о основном и средњем образовању у Брчко дистрикту, образовање секуларног карактера, због чега нико нема право да одбија да га учи наставник друге националности или вероисповести.

 

» Ко мисли да њихову децу образују наставници искључиво из њиховог народа очито не разумеју време и политичку заједницу у којој живе. Ја с поносом истичем да је учитељица мог детета Српкиња и с том чињеницом немам никакав проблем — рекао је Кадић.

 

ПАРТИЈСКИ КЉУЧ

 

 

ПРОБЛЕМ у Горњој Скакави настао је због недавног пријема око 170 наставника по основу уговора о привременим и повремним пословима. Највећи број наставника примљен је са брчанског завода за запошљавање. Јавна је тајна, међутим, да је њихово запошљавање било је питање партијско-националних договора. Партијско национална припадност наставника, као уосталом и свих запослених у јавним институцијама, у Брчком је најважнија карактеристика.

 

 

НОВОСТИ

 

Тагови: ;