Босна и Херцеговина има право да заврши своје процесе и да тражи правду у односу на суседне земље, изјавио је данас бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић.

 

 

Он сматра да се беспотребно диже тензија када је реч о могућој ревизији поступка који се водио пред Међународним судом правде у Хагу, по тужби БиХ против Србије за геноцид.

 

„Битно је то да ли имамо човека са тзв. легитимацијом који може да преда захтев за ревизију и заступа БиХ. То је Сакиб Софтић који је акредитован и који је водио и први процес. Неки се са тим не слажу, али о томе неће одлучивати власти БиХ, него се ради о процесу који треба да буде завршен пред судом“, рекао је он.

 

 

Према његовом мишљењу, беспотребно се дижу тензије јер се не ради ни о каквој новој тужби, него о завршетку процеса и Софтић има право и обавезу да тај процес и заврши.

 

Како је Изетбеговић рекао новинарима у Травнику, поставља се и питање има ли нових елемената битних за тај поступак, преноси „Хина“.

 

Међународни суд правде је 2007. године пресудио да Србија није крива за учествовање, саучесништво или помагање у геноциду у БиХ, а рок за евентуално покретање поступка ревизије истиче у фебруару ове године, подсећа „Фена“.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;