Председник Белорусије Александар Лукашенко поручио је данас, после састанка са српским премијером Александром Вучићем, да ће Белорусија наставити да подржава Србију и заложио се за јачање трговинске размене између две државе.

 

 

«Увек смо вас подржавали, чак и у најтежим временима, и увек ћемо вас подржавати. Учинили смо то, иако то некада није било добро за нас. Имали смо принципијелни став, укључујући онај о јединству ваше земље. Стога, можете да рачунате на Белорусију. Требало би да знате да ћемо учинити све што можемо за Србију», поручио је Лукашенко.

 

 

Подсетивши да Белорусија никада није прекинула сарадњу са Србијом, Лукашенко је поручио да се то неће ни догодити у будућности.

 

Он је, истовремено, указао на неопходност унапређења сарадње две земље у циљу опстанка и развоја у овом «турбулентном свету» ради добробити «наших држава и нација».

 

Белоруски председник истакао је да се трговинска размена између две земље која је, како је нагласио, основа за изградњу односа, недавно смањила, те је указао на важност да се пронађу начини да се обнови билатерална трговина.

 

«Морамо да урадимо све што можемо да бар постигнемо претходну вредност билатералне трговине», поручио је Лукашенко.

 

 

Белоруска агенција БелТА подсећа да је 2015. године она износила око 250 милиона долара, а да је трговинска размена скоро двоструко опала 2016. године.

 

Вучић се данас током посете Минску састао са Лукашенком.

 

Након тога, Вучић је посетио Храм Свих Светих у Минску.

 

Вучић је разговарао са свештенством храма, које му је уручило велику икону Јована Крститеља, поклон за Храм Светог Саве у Београду.

 

Премијер Србије је Храму Свих Светих поклонио икону Богородице Тројеручице.

 

Вучић се првог дана посете у Минску састао са белоруским премијером Андрејом Кобјаковим, који је истакао да је Србија кључни економски партнер Белорусије на Балкану.

 

Два премијера присуствовала су потписивању више међудржавних споразума из области привреде, здравства, туризма, културе, спорта и војно-техничке сарадње Србије и Белорусије. Премијер Србије изјавио да је у Минску са званичницима Белорусије разговарао о набавци оружја и оруђа, пре свега за заштиту нашег неба, као и о потенцијалној набавци авиона-ловаца и противавионског оружја, по најповољнијим условима. Додао је да је било речи о системима за које је до јуче било немогуће да их Србија има.

 

 

У српској делегацији су и министар одбране Зоран Ђорђевић и министар привреде Горан Кнежевић, као и градоначелници Смедерева Јасна Аврамовић, Ваљева Слободан Гвозденовић и Сремске Митровице Владимир Санадер.

 

Вучић се састао и са председником Савета Републике Националне Скупштине Белорусије Михаилом Мјасниковичем, који је предложио нове облике сарадње и заједничке седнице тела два парламента.

 

Премијер Србије положио је венац на Споменик Победе у Минску и обишао Белоруски државни музеј историје Великог отаџбинског рата.

 

РТВ

Тагови: ; ; ; ;