У пуној крипти Саборног храма Васкрсења Христовог у Подгорици синоћ је, у организацији Митрополије црногорско-приморске, одржана Светосавска академија.

 

 

Надамо се да ће се ова наша антисветосавска, антисветопетровска Црна Гора вратити самој себи, својој мудрости, знању, просвјети и свом истинском просвећењу, које је данас угрожено, не само код нас, него у свеукупној, све више антихришћанској Европи“, казао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

 

Он је поручио да без просвећења нема обнове.

 

Много се радујем да, и поред антисветосавског духа који је сијан овдје у Црној Гори од 1945. године, а и данас на један још подмуклији начин, најљепше светосавске академије у нашем народу и Цркви су у Црној Гори. Надамо се да ће, као што је то било и за вријеме Петровића, краља и господара Црне Горе Николе Првог Петровића, и ова наша антисветосавска, антисветопетровска Црна Гора вратити самој себи, својој мудрости, знању, просвјети и своме истинском просвећењу, које је данас угрожено не само код нас, него у свеукупној, све више постајућој антихришћанској Европи“, казао је митрополит.

 

Он је истакао и како се нада да ће се министри просвјете вратити таквој просвјети и просвећењу.

 

„Дај Боже да се они које вријеме, овдје код нас, избацује за министре просвјете и за друге функције, врате тој и таквој просвјети и таквом просвећењу и да се врате том и таквом распећу на крсту љубави према вјечној, Божјој истини и за ближње своје. Тако ће једино Црна Гора моћи да се обнови, истински, духовно, из коријена, из темеља. Јер без духовне и моралне обнове нема ни економске обнове, ни политичке, друштвене, нема ни обнове достојанства овог народа светосавског, светопетровског“, поручио је митрополит Амфилохије.

 

Извор

 

Тагови: ; ; ;