Социјалдемократска партија Немачке повећала је своју популарност захваљујући паду популарности блока ХДС/ХСС на челу са актуелном канцеларком Ангелом Меркел, Леве партије, и популиста из Алтернативе за Немачку, наводи се у анкети коју је објавио немачки ТВ канал ARD.

 

 

Конзервативни блок  ХДС/ХСС има подршку 35% бирача, што је мање за 2% у односу на 5. јануар. За Социјалдемократе би гласало 23% што је за 3% више у односу на исти период. Популарност «Левих» износи 9%, «Зелених» 8% а Алтенативе за Немачку 14%.

 

Крајем септембра у Немачкој ће бити одржани парламентарни избори, на основу којих ће бити састављена нова влада. Судећи по тренутном резултату анкета, уколико би блок Ангеле Меркел и Социјалдемократска партија Немачке имале парламентарну већину Меркелова би и даље остала канцеларка.

 

Као алтернатива постоји могућност формирања коалиције «Социјалдемократа», «Левих» и «Зелених». Међутим та коалиција би имала укупно 40% што не би било довољно да конзервативци на челу са Меркеловом пређу у опозицију.

 

Анкету је спровела служба Infratest dimap, и у њој је учествовало 1029 људи.

 

 

Тагови: ;