Председник Јеврејске општине Загреб Огњен Краус изјавио је да је одлука представника Јевреја у Хрватској о бојкоту данашњег службеног програма обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста донета пошто влада није уклонила спомен-плочу с усташким поздравом у Јасеновцу.

 

Национал.хр

 

Огњен Краус је за агенцију Асошијетед прес рекао да је проблем са плочом требало хитно решити било владином уредбом или законом, али, каже, ништа се није догодило.

 

Рекао је да је изостала реакција и на то што је из Техничке школе у Шибенику повучена изложба посвећена Ани Франк у коју су били укључени и делови о усташким злочинима.

 

Изложба је повучена јер је директору школе Јосипу Бамарићу засметао приказ усташа и партизана, односно што су партизани приказани «као цвеће», а усташе портретиране као злочинци који су клали Србе и Јевреје.

 

Координација која окупља десетак јеврејских општина активних у Хрватској објавила је у уторак да ће бојктовати традиционални скуп власти поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста због изостанка примерене реакције на величање усташтва.

 

Они су прошле године, заједно са Српским народним већем и Савезом антифашистичких бораца и антифашиста, бојктовали и званичну комеморацију жртвама усташког концентрационог логора Јесеновац због «релативизације и ревитализације усташтва».

 

 

 

РТС/Бета

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;