Напори Русије и Турске за решавање кризе у Сирији током разговора у Астани представљају само осредњи корак, рекао  је одлазећи Министар спољних послова Немачке, Франк Валтер Штајнмајер.

 

 

Према речима Штајнмајера, војна операција Русије у Сирији  «је допринела паду Алепа» али у исто време и «подржала режим сиријског председника Башара ал Асада».

 

«Али, то је још увек далеко од решења за Сирију. И Русија и Турска знају да решење овог сукоба може успети само уз учешће играча који су увек били укључени у сиријски сукоб. Напори Турске и Русије у Астани ће остати само осредњи корак», рекао је Штајнмајер у интервјуу за Зидојче цајтунг.

 

 

Министар је истакао да сиријски конфликт, пре свега, представља пример неспособности Савета безбедности УН да преговара.

 

 «Питање је где и када је све кренуло наопако, мислим да је сиријска криза имала хронологију пропуштених прилика од самог почетка «, — рекао је Штајнмајер.

 

 

Подсетимо разговори о решавању сукоба у Сирија су одржани у Астани  23. и 24. јанурара. Разговори у Астани су вођени на иницијативу руског председника Владимира Путина, који је у Женеви предложио стварање додатног простора за решавање сиријског питања разговорима у Астани.

 

Предлог су подржали председници Турске и Казахстана.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;