Турска је данас упутила Грчкој други захтев за изручење турских официра који су побегли из земље после пропалог пуча у јулу прошле године, дан пошто је Врховни суд у Атини одбацио претходни захтев, преноси Анадолија.

 

 

Грчки Врховни суд одбацио је јуче захтев за екстрадицију осам турских официра и подофицира који су побегли хеликоптером из Турске после покушаја пуча прошле године, уз образложење да турским официрима вероватно не би било обезбеђено поштено суђење ако се врате у Турску.

 

Турске власт су јуче љутито реаговале на одлуку грчког суда и одмах издале налог за хапшење осам официра и навеле да ће преиспитати односе с Грчком због њеног одбијања да јој изручи војнике. Турски званичници су оценили да је одлука грчког суда политички мотивисана. «Турска је данас послала други захтев за екстрадицију Грчкој тражећи да се у земљу врати осам одбеглих војника», навела је провладина агенција Анадолија.

 

Официри су у притвору од 16. јула, када су хеликоптером слетели у североисточну Грчку. Они су више пута демантовали било какву укљученост у покушај пуча, и рекли да су решили да беже из страха од одмазде над војницима када је турска влада савладала побуну.

 

Они су и даље у притвору где чекају одговор на њихов захтев да им Грчка да азил, навели су њихови адвокати.

 

 

 

 

Тагови: ; ;