Портпарол руског председника Дмитриј Песков ставио је тачку на i: телефонски разговор председника Русије Владимира Путина и председника САД Доналда Трампа биће одржан у суботу. Он је открио неке податке али не и све детаље. Дописник Федералне Агенције Новости разговарао је са неколико политиколога о томе шта се очекује од овог телефонског разговора и зашто им је потребна Ангела Меркел.

 

 

Немачка канцеларка у ствари, не долази, ниоткуда — њен разговор са Трампом такође је планиран за суботу. Са стране изгледа овако: Ангелу брине око чега ће се договарати Путин и Трамп током овог важног разговора. Разумљиво је да она то може оправдавати на овај начин: Украјина се налази на територији Европе, проблем мирног решавања сукоба у Донбасу треба решавати,  и све у истом духу.

 

«Не мислим да је овде у питању теорија завере. Телефонски разговори између лидера држава обављају се повремено, некад и по два три у току дана. Слободан и погодан тренутак за разговоре САД са Европом и Русијом изабран је узимајући у обзир временску разлику, почетак радног дана, као и друге чињенице. Тако је одређено да је субота најпогоднији тренутак за разговор. Будући односи са Русијом и ЕУ су заузимали важно место у предизборној кампањи Трампа, и неопходно је приступити овом питању конкретно, не само са становишта обећања него и у стварности. Не мислим да ће овај телефонски разговор довести до револуције или некакве иницијативе али без њега је немогуће планирати будуће сусрете. При том, уверен сам да неће бити говора о скоријем укидању санкција. Трамп ће поновити омиљену реченицу «трансакција». Он ће подразумевати споразум две земље о евентуалним узајамним дејствима»- сматра директор Института за савремени развој државе Дмитриј Солоњиков.

 

Песков је рекао да Путин планира да Трампу честита ступање на дужност, а потом, да у оквиру телефонског разговора размене мишљења о основним аспектима билатералне сарадње. Познато је да ће у моменту почетка разговора у Москви већ бити вече, Али Песков је поручио да се не очекује никакав пробојни карактер разговора одмах након ступања Трампа на дужност.

 

«Током разговора са Путином, Трамп ће разматрати питања, не само везана за руско-америчке односе него и питања нормализације односа са ЕУ. Није тајна да Брисел зависи политички од Вашингтона.Због тога ће се Меркел или прикључити телефонском разговору, који би се у том случају организовао у виду конференције или ће одмах након разговора Путин и Трамп са  њом обавити појединачне разговоре. Тако је и неопходно посебно ако се решавају питања везана за пан-европску агенду. Ако се договара састанак Путина и Трампа у некој од европских земаља Меркелова о томе треба да буде обавештена. Она је лидер земље која је изградила целу архитектуру ЕУ укључујући и питања безбедности»- сматра политиколог Андреј Манијло.

 

Данас су западни медији саопштили да америчка администрација припрема документ о укидању антируских санкција. Информација може бити потврђена у суботу и може довести до разочарања оних кругова на Западу који би и даље желели да врше притисак на Москву.

 

 

«Путин и Трамп имају много тема за дискусију. Први је укидање антируских санкција јер Трамп и планира да их укине. Не све, одједном, али постепено. А Европљани се боје да би Русија и САД могле да све решавају путем директних споразума а њих ставе пред свршен чин. Говоре да се свет изменио. Због тога нервоза расте у Европи и укључивање Меркелове има за циљ да смањи ову нервозу. Плус размишљање о могућем сусрету двојице лидера на територији Европе може бити друга тачка на дневном реду разговора»- наставља експерт ФАН-а.

 

Подсетимо односи Русије и запада погоршани су 2014 године након државног преврата  у Украјини. САД, ЕУ и Канада увеле су индивидуалне санкције против Русије а након тога и пакет «рестриктивних мера» који је утицао на целу економију.

 

 

Тагови: ; ; ;