Новинар и стручњак за Сирију Абас Џума уживо у емисији «У ствари» агенције News Front

Водитељ Сергеј Веселовски

 

«Ја лично не видим ништа спорно у чињеници да је Русија понудила своју верзију Устава сиријском народу. Не разумем Сиријце који су острашћено заграктали због тога што нам други дају предлоге. Не разумем зашто су неки Сиријци огорчени чињеницом да је Русија одлучила да им помогне», рекао је Абас Џума.

 

Према његовим речима, руски предлог варијанте сиријског Устава је начињен да би помогао сиријском народу. Гост емисије је подсетио да, као што је рекла званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, то није готов Устав који намећу Руси.

 

«Русија је понудила низ идеја, предлога, да бисмо имали одакле да почнемо», рекао је Абас Џума.

 

«Те предлоге нису написали глупи људи већ они који годинама изучавају проблеме Блиског истока, нарочито Сирије», рекао је сабеседник News Front, додајући да је на сиријском народу да те предлоге прихвати или одбаци.

 

 

«Изузети правило да Председник мора да буде Муслиман је по мени логично. Сирија је током рата много страдала због међуверског сукоба и сталног пребацивања да Председник није класичан сунитски Муслиман. Мислим да Председник може бити било који човек адекватан за ту позицију, без обзира на религију коју исповеда. То би било цивилизовано решење», каже новинар.

 

Према његовим речима, предлог да се промени име Сиријске Арапске Републике у једноставно — Сиријска Република је спорно и о томе се може дискутовати.

 

«Креирати курдску аутономију, по мом мишљењу, није лоша опција. Нећу одустати од онога што дуго говорим и сматрам да су Курди стекли право да остану на својој земљи, да говоре својим језиком, да истакну своју заставу и тако даље. То не значи да треба да се одвоје, већ треба да буду део Сирије у оквиру широке аутономије као, на пример, у Ираку. То је нормална варијанта, нормално решење, утолико пре што су Курди уложили толико труда и изгубили толико живота бранећи независност Сирије од терориста и другог олоша», каже експерт за Сирију, додајући да је нацрт Устава Сирије, који је предложила Русија, сасвим уобичајен и састављен тако да искључује разлоге за размирице.

 

«Да ли ће овај предлог бити прихваћен или не, то је до Сиријаца», поновио је Абас Џума.

 

Ката

 

Тагови: ; ;