Предсједник Главног вијећа Хрватског народног сабора БиХ Божо Љубић рекао је на данашњем заседању Сабора ХНС-а у Мостару да је крајњи циљ Хрвата у БиХ формирање федералне јединице са већинским хрватским народом и нагласио да се од тога неће одустати.

 

 

Љубић је навео да је данашње заседање ХНС-а БиХ прилика да се још једном реафирмише донесена Декларација о федералном преуређењу БиХ.

 

» Основни политички документ који је усвојен на шестом заседању ХНС-а — Декларација о федералном преуређењу БиХ, остаје актуелан. Данашње заседање је прилика да направимо инвентуру политичких остварења и да реафирмишемо ХНС. Он је носилац хрватске нетериторијалне аутомоније у БиХ, све док је овакав уставно-административни оквир на снази» — истакао је Љубић.

 

Он је додао да је до сада остварена квалитетна платформа о променама Изборног закона у БиХ, преносе федерални медији.

 

«Остварили смо квалитетну платформу о промјенама Изборног закона у БиХ у вези са начином избора чланова Предсједништва БиХ и одлука Уставног суда БиХ о избору изасланика у Дом народа Парламента Федерације БиХ. Остаје још питање града Мостар, за које се надам да ће бити ријешено ове године» — додао је Љубић.

 

Председник Главног вијећа ХНС-а сматра да су следеће две године кључне за остваривање потпуне институционалне равноправности Хрвата у БиХ.

 

«Реално је да у идуће две године буду остварене основне промене Изборног закона БиХ који ће омогућити Хрватима институционалну равноправност и избор наших легитимних политичких представника у власти» — каже Љубић.

 

Он тврди да је будућност БиХ, уколико жели да постане самоодржива, равноправност три конститутивна народа и успостављање федералне јединице са хрватском већином.

 

Након заседања Сабора, планирано је да буде одржана заједничка седница чланова Предсједништва ХНС-а и чланова Главног вијећа ХНС-а у вези са даљим радом и деловањем кровне институције Хрвата у БиХ.

 

Пре почетка данашњег заседања, делегација ХНС-а БиХ положила је венац на спомен-обележје свим погинулим хрватским војницима, које се налази испред Хрватског дома херцега Стјепана Косаче.

 

СРНА/РТРС

Тагови: ; ;