У Управи полиције у Кијеву су рекли да неће истраживати скрнављење пољског војног гробља у Биковну јер је скрнављење споменика ручни рад агената Кремља и да је због тога бесмислено ту ствар испитивати, јавља дописник ФАН.

 

 

Дописник ФАН је са групом новинара посетио село Биковно у коме су вандали провалили улаз у пољски део гробља и префарбали споменике натписом «СС Галиција» и «ОУН-УПА» у ноћи 25 јануара.

 

 

Спомен гробље је озбиљно оштећено, рекао је дописнику ФАН управник гробља, додајући да сматра да је то дело 7-10 вандала. Они су користили боје које се тешко скидају и радници гробља још увек нису у стању да сперу графите. Он каже да су се вандали понашали веома арогантно и да се нису уплашили стражара.

 

 

«Ови националисти су увек наоружани, веома су опасни и могу да убију било кога. Наши чувари нису наоружани, то су обични људи. Дужност је полиције да се бави бандитима», рекао је управник гробља.

 

Он каже да је полиција била да види шта се догодило, али су одмах изјавили да нема шта да се истражи јер је јасно да је то дело агената Кремља који су се одмах вратили у Москву.

 

 

Пресслужба кијевске полиције је издала саопштење да се кривични поступак води у складу са чланом «повреде равноправности грађана на основу њихове расе, етничких или верских убеђења». Међутим, они нису умели да дају одговоре на питања ко истражује случај, зашто нису испитани сведоци и ко су осумњичени за ово кривично дело. Локалним становници кажу да се овакви инциденти дешавају редовно на гробљу и починиоци никада нису пронађени.

 

Међутим, овог пута је пољско Министарство спољних послова упутило дипломатску ноту украјинском Министарству спољних послова, захтевајући да се овај случај истражи и да се пронађу скрнавитељи гробова.

 

 

Могуће је да је акт вандализма на гробљу у Биковну радикална реакција на догађаје из децембра прошле године када су пољски ветерани, који су се борили са националистима ОУН-УПА, марширали на граници са Украјином у граду Перемиш, протестујући против рехабилитације нацизма у суседној Украјини.

 

Ката

 

Тагови: ; ;