Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да је најава члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића о покретању ревизије тужбе против Србије за геноцид још један доказ да бошњачка страна не жели истински мир и стабилност у региону, нити побољшање односа са званичним Београдом.

 

 

Линта каже да бошњачка политичка и интелектуална елита 21 годину после завршетка рата настоји да Бошњаке представи као једине жртве рата у БиХ с циљем да оправдају своју мржњу према Републици Српској и Србији «јер не прихватају да су агресори и злочинци».

 

«Због тога бошњачка елита износи у јавност лажне тезе о агресији и геноциду који је, тобоже, починила српска страна и радије позива на освету и декларативну сарадњу уместо на искрени дијалог и договор са српским представнциима. Један од кључних циљева актуелне бошњачке политике јесте укидање Републике Српске и стварање унитарне и централизоване БиХ», оцијенио је Линта, наводи се у саопштењу.

 

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић наговестио је могућност да БиХ покрене ревизију тужбе против Србије пред Међународним судом правде у Хагу.

 

Он је изјавио да се «беспотребно диже тензија» када је реч о могућој ревизији овог поступка и да БиХ има право да заврши своје процесе и да тражи правду у односу на суседне земље.

 

«Битно је то да ли имамо човека са такозваном легитимацијом који може предати захтев за ревизију и заступати БиХ. Мислим да га имамо, а то је Сакиб Софтић који је акредитован и који је водио и први процес. Неки се с тим не слажу, али о томе неће одлучивати власти БиХ, него је реч о процесу који треба да буде завршен пред судом», навео је Изетбеговић.

 

 

РТРС

Тагови: ; ; ;