Белорусија ће Србији поклонити ракетне системе противваздушне одбране (ПВО) типа „бук” и авионе „миг 29” с тим да ће Србија платити њихов ремонт и модернизацију, каже ексклузивно за „Политику” министар одбране Зоран Ђорђевић по повратку из Минска.

 

«Бук МБ», белоруска модернизација моћног ракетног система/ Фото: «Политика»

 

Реч је о два дивизиона система „бук” и осам „мигова 29” који би требало да Србији буду испоручени током наредне године чиме ће, уз руску донацију „мигова 29” по сличном принципу, домаћи систем ПВО, чија су окосница управо ракетни системи и ловачка авијација, бити значајно унапређен и модернизован.

 

«Белорусија, још од совјетских времена, има изузетно развијену оптоелектронику и електронику. Не само да су сачувели ове технолигије, већ их и даље развијају. Њихови камиони и грађевинске машине би могли бити занимљиви за Војску Србије, могућа је сарадња са ФАП-ом. Постоји велики простор за сарадњу када су у питању ремонти и модернизације разних система наоружања руског порекла. Са друге стране, они су заинтересовани за ракетна горива и још неке производе наше наменске индустрије. Такође, показана је иницијатива за оснивање заједничких српско-белоруских фирми из области одбрамбене индустрије ради заједничког наступа на трећим тржиштима, и то оним престижним као што су Русија и државе ЕУ», објашњава Ђорђевић.

 

 

Он истиче да ће детаљи војне сарадње Србије и Белорусије бити договарани од маја, за када је предвиђено оснивање заједничког тела за сарадњу у области одбране, каква већ постоје када је у питању сарадња са другим државама.

 

Белоруски медији открили детаље споразума Белорусије и Србије

 

Управо због тога, министар одбране у овом тренутку није могао да се изјасни колико би Србију коштали ремонт и моденизација „букова” и „мигова 29”.

 

«Са Белорусијом ћемо разговарати и о набавци чувених система С-300. Реч је о верзијама С-300 В и С-300 ПГ, којима они располажу. Они јесу и биће тема наших разговора, али, да ли ће бити у наоружању у ВС, зависи од даљих детаљних анализа и договора», додао је Ђорђевић.

 

 

Када је реч о руској донацији војне технике, Ђорђевић очекује да ће шест «мигова 29» ускоро бити на аеродрому у Батајници.

 

«Сви уговори су потписани, очекујем да ће авиони у Ваздухопловном ремонтном заводу ‘Мома Станојловић’ бити у марту, најкасније у априлу,» проценио је министар.

 

«Руски експерти ће код нас обавити њихов ремонт и модернизацију, уз подршку наших стручњака», додао је министар.

 

 

Када је реч о испоруци тенкова и извиђачких оклопних возила, они ће бити испоручени када руска страна одлучи.

 

«Та донација је неспорна. За разлику од авиона, неће бити потребан ремонт и модернизација тих средстава», наглашава Ђорђевић.

 

 

 

Политика/РТС

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;