Амерички председник Доналд Трамп и мексички председник Енрике Пења Нијето разговарали су сат времена телефоном, потврдили су званичници те две земље. Доналд Трамп каже да је имао «пријатељски разговор» са мексичким председником.

На конференцији за новинаре са британском премијерком Терезом Меј, Трамп је потврдио да је имао једночасовни разговор са Нијетом.

 

Разговор је обављен дан након што је мексички лидер отказао посету Вашингтону, после Трамповог наставка градње граничног зида, пренео је АП.

 

Трамп је поновио да је америчко-мексичка граница «порозна», да преко ње дрога стиже у САД и најавио поновно разматрање трговинских споразума са Мексиком.

 

У четвртак је дошло до заоштравања реторике између званичника две земље када је Нијето отказао најављену посету Вашингтону следеће недеље, након што је Трамп потписао налог за отпочињање изградње зида на америчко-мексичкој граници, као што је раније обећао.

 

Председници САД и Мексика сложили су се да не дају изјаве за јавност о Трамповом плану подизања граничног зида, већ да ће се потрудити да реше несугласице у разговорима, саопштила је мексичка влада, а преноси АФП.

 

Двојица лидера имали су «конструктиван и продуктиван» једночасовни телефонски разговор о билатералним односима, наводи се у саопштењу кабинета мексичког председника.

 

Председници су се сложили да ће решити несугласице око трошкова изградње зида «као део свеобухватне дискусије о свим аспектима билатералних односа», као и да за сада не говоре јавно о овом спорном питању.

 

Извор Вечерње Новости

 

Тагови: ; ;